Jerry Jameson

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jerry Jameson on yhdysvaltalainen elokuvaohjaajaveteraani, joka tunnetaan erityisesti TV-elokuvien puolelta.

Jameson aloitti uransa vuonna 1968 television menestyssarja Hawaii Five-O:n ohjaajana. Ohjattuaan television menestyssarjoja, sai hän ensimmäisen teatterielokuvansa ohjattavaksi vuonna 1972, joka jäi olemattomalle huomiolle. Hänen ensimmäinen näkyvyyttä saanut teatterielokuva oli The Bat People (1974), jota pidetään poikkeuksellisen huonona kauhuelokuvana. Tämä elokuva tappoi Jamesonin uran teatterielokuvien ohjaajana, ja hän joutui ohjaamaan vuosia vain televisioelokuvia.

Paluun Hollywoodiin Jameson teki vuonna 1977 valmistuneen Kaappaus Bermudan kolmiossa -elokuvan (Airport '77) myötä. Elokuvan nimirooleja esittivät Jack Lemmon, James Stewart sekä George Kennedy. Elokuva oli vuonna 1970 valmistuneen Kiitorata-menestyselokuvan toinen jatko-osa kolmesta. Elokuva sai kaksi Oscar-ehdokkuutta.

Vuonna 1978 Jamesonista tuli yksi suosikkisarja Dallasin ohjaajista. Hän teki samaisena vuonna kaksi Emmy-ehdokkuutta saaneen televisioelokuvan, jonka myötä hän pääsi ohjaamaan Nostakaa Titanic! -nimisen jännityselokuvan, jota on kutsuttu huonoimmaksi Titanic-filmatisoinniksi. Alkuperäiseltä nimeltään Raise the Titanic maksoi muhkeat 36 miljoonaa dollaria, mutta tuotti Yhdysvalloissa - tärkeimmällä markkina-alueella - vain seitsemän miljoonaa dollaria. Vertailuksi; vuonna 1997 valmistunut James Cameronin Titanic maksoi 200 miljoonaa dollaria ja tuotti lähes 2 miljardia pelkästään teatterilevityksessä. Tarina ratkaisee, ei markkinointi, ja sen Jameson sai myös oppia. Elokuva sai kolme ehdokkuutta vuoden huonoimpia elokuvia listaavassa gaalassa.

Jameson palasi takaisin televisioelokuvien ja -sarjojen pariin. Vasta vuonna 1986 hän sai seuraavan mahdollisuuden teatterielokuvien saralla, kun Kosto (Heat) sai ensi-iltansa. Burt Reynolds nähtiin kyseisen toimintaelokuvan pääosassa, mikä takasi elokuvalle varsin mukavan 35 miljoonan dollarin lipputulot Yhdysvalloista. Jameson käytti saamaan tilaisuuttaan hyväkseen, ja ohjasi olemattomalle huomiolle jääneen Sniper-elokuvan (1987), jonka jälkeen hän palasi taas televisioteollisuuden pariin.

Vuonna 1998 hän sai ohjattavakseen Star Trek -tähden William Shatnerin Land of the Free -elokuvaan, joka oli selkesti b-luokan toimintarymistely. Seuraava ja tällä hetkellä viimeisin teatterielokuva Jamesonilta on samaan b-luokan elokuvien joukkoon kuuluva Last Flight Out (2004). Hän on ohjannut myös 1990-luvulla kolme Gunsmoke-televisiosarjaan pohjautuvaa televisioelokuvaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]