Nostakaa Titanic!

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nostakaa Titanic!
Raise the Titanic!
Kirjan kansi
Kirjan kansi
Alkuperäisteos
Kirjailija Clive Cussler
Kansitaiteilija Garden Studio
Kieli englanti
Genre seikkailu
Kustantaja Viking Press
Julkaistu 1976
Suomennos
Suomentaja Juhani Koskinen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1978
Ulkoasu kovakantinen
ISBN 951-643-111-9
Sarja: Dirk Pitt -sarja
Edeltävä Jäinen hauta
Seuraava Vixen 03
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Nostakaa Titanic! (engl. Raise the Titanic!) on yhdysvaltalaisen menestyskirjailija Clive Cusslerin kolmas Dirk Pitt -romaani ja hänen ensimmäinen bestseller-romaaninsa. Kirja julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 1976. Vuonna 1980 romaanin pohjalta sai ensi-iltansa samanniminen elokuva, jonka ohjasi Jerry Jameson.

Romaani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nostakaa Titanic! on tieteistarinan kaltainen tekniikkaa ihannoiva teos kylmän sodan ajoilta. Teos sijoittuu julkaisuajankohtansa lähitulevaisuuteen vuoteen 1987, mutta sen tapahtumien taustalla on vuoden 1912 suuri merionnettomuus, postilaiva Titanicin uppoaminen Pohjois-Atlantilla. 1 500 hukkuneen lisäksi Titanicin mukana merenpohjaan vajosi kassakaappi täynnä harvinaista radioaktiivista mineraalia nimeltä bysanium, jota Yhdysvaltain armeija tarvitsee yli 70 vuotta myöhemmin mannertenvälisiltä ohjuksilta suojaavan puolustusaseen rakentamiseen. Koska bysaniumia ei voida valmistaa laboratorioissa ja maailman tiettävästi ainoa esiintymä Novaja Zemljalla on louhittu tyhjäksi joutuu NUMA jäljittämään tuon byzanium-lastin. Käy ilmi, että lasti lepää Titanicin hylyssä 4 000 metrin syvyydessä. Jotta armeija saisi bysaniumin haltuunsa, on sen suoritettava mahdoton tehtävä ja nostettava Titanic vetisestä haudastaan. Tässä vaiheessa kuvioihin liittyvät myös Neuvostoliiton vakoojat, jotka kaappaavat Titanicin myrskyn silmässä. Loppujen lopuksi Pitt ystävineen nujertaa venäläiset ja hinaa Titanicin New Yorkin satamaan. Tällöin käy ilmi ettei bysanium olekaan laivassa, vaan se löytyy lopulta pieneltä Southbyn hautausmaalta läheltä Southamptonia. Ohjuspuolustusjärjestelmä toteutetaan ja kylmä sota päättyy mannertenvälisten ydinaseiden tullessa tarpeettomiksi.

Kirjan, elokuvan ja todellisuuden erot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä kirjassa että elokuvassa merenpohjassa makaava Titanicin hylky on yhtenä kappaleena. Vuoden 1912 jälkeen virallinen versio haaksirikosta oli, että Titanic oli uponnut yhtenä kappaleena – tämä siitäkin huolimatta että useat matkustajat olivat nähneet laivan notkahtavan tai jopa katkeavan upotessaan. Lopullinen totuus paljastui vasta vuonna 1985, kun tohtori Robert Ballard löysi Titanicin hylyn. Kirja julkaistiin 1976 ja elokuva 1980, joten hylyn todellinen tila ei tuolloin ollut tiedossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]