Jermak Timofejevitš

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Jermak” ohjaa tänne. Historiallisesta jäänmurtajasta on oma artikkelinsa.
Jermakia kuvaava 1800-luvun venäläinen painokuva.

Jermak Timofejevitš (ven. Ермак Тимофеевич; syntymäaika tuntematon – 6. elokuuta 1585) oli venäläinen kasakkapäällikkö ja Siperian valloittaja.

Vuonna 1558 tsaari Iivana IV lahjoitti Stroganovin kauppias- ja teollisuusmiessuvulle Kaman seudun ja vuonna 1574 Uralin takaiset Tura- ja Tobol-jokien alueet sekä antoi heille oikeuden rakentaa linnoituksia Obin ja Irtyšin rannalle. Vuoden 1577 tienoilla Stroganovit kutsuivat Jermakin joukkoineen suojelemaan omistuksiaan Siperian kaanin Kutšumin hyökkäyksiltä.

Vuonna 1579 tai 1581 Jermak lähti sotaretkelle Siperiaan. Lokakuussa 1582 Irtyšin rannalla käydyssä taistelussa Jermakin retkikunta tuhosi Kutšum-kaanin pääjoukot ja valtasi Siperian kaanikunnan pääkaupungin Kašlykin. Kutšum jatkoi vastarintaa ja 6. elokuuta 1585 hyökkäsi yllättäen Jermakin retkikunnan kimppuun. Taistelussa haavoittunut Jermak sai surmansa yrittäessään uida Irtyšin sivujoen Vagain yli. Hänen joukkojensa jäänteet vetäytyivät talveksi Obin linnoitukseen.

Jermakista kertovaa kansanrunoutta syntyi jo 1500-luvulla. Myöhemmin häntä ovat kuvanneet monet kirjailijat ja taiteilijat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bolšaja Sovetskaja Entsilopedija, tom 9, s. 94. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1972.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]