Jem

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jem esiintymässä vuonna 2005.

Jemma Griffiths, taiteilijanimeltään Jem, (s. 18. kesäkuuta 1975 Wales) on walesilainen laulaja-lauluntekijä, joka tunnetaan muun muassa monipuolisesta tyylistään tehdä musiikkia. Hänen debyyttialbuminsa Finally Woken sisältää elementtejä rock-balladeista, uuden aallon tyylisestä elektronisesta musiikista sekä trip hopista. Hänen hieman erikoinen lauluäänensä muistuttaa muun muassa Imogen Heapin, Beth Ortonin, Sophie Barkerin ja Didon lauluääntä.

Jem on kirjoittanut tuottaja Guy Sigsworthin kanssa kappaleen ”Nothing Fails”, jota Madonna myöhemmin muokkasi ja joka julkaistiin tämän albumilla American Life vuonna 2003.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jem syntyi Penarthissa, Walesissa, pienessä kylässä lähellä Cardiffia. Vaikka Jem aloitti laulamisen ja kappaleiden kirjoittamisen 13-vuotiaana Swanseassa, hän päätti mennä opiskelemaan lakia ja aloitti opiskelut Sussexin yliopistossa. Hän käytti kuitenkin vähemmän aikaa ja energiaa opintoihinsa ja keskittyi olemaan DJ-agentti, vaikka saavuttikin hyviä arvosanoja lainopinnoissaan. Brightonissa hän käytti paljon aikaa klubiöiden promotoimiseen ja auttoi Marine Parade Records -nimistä levy-yhtiötä sen alkutaipaleella. Hän itse on kertonut käyneensä koulussa niin vähän kuin saattoi tulematta potkaistuksi sieltä pihalle.[1]

Marraskuussa 1999 Jem liittyi levytysstudioon, jossa hän vielä kehitti laulunkirjoittaja- ja tuotantotaitojaan. Tämän ajanjakson aikana hän sai valmiiksi neljä demoa, jotka pohjustivat hänen uraansa musiikkiteollisuudessa. Sen jälkeen hän muutti Lontooseen, missä hän teki yhteistyötä Guy Sigsworthin kanssa, minkä jälkeen hän muutti Brooklyniin työskennelläkseen Ge-Ologyn (Mos Def, Talib Kweli) kanssa. Syksyllä 2002 hän tapasi Yoad Nevon, joka alkoi tuottaa musiikkia yhdessä hänen kanssaan.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jemin sooloura alkoi merkittävimmin vuonna 2002, kun demoversio kappaleesta ”Finally Woken” soitettiin Los Angelesissa. Kuuntelijat pyysivät usein kappaletta uudelleen soitettavaksi, minkä myötä Jemistä tuli yksi KCRW-radioaseman viidestä eniten soitetusta artistista. Sen seurauksena Bruce Flohr vakuuttui Jemin demoista niin paljon, että tarjosi hänelle levytyssopimusta.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP-levyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • It All Starts Here (13. lokakuuta 2003)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kenly, Emma: Jem’s the best of British The Sun. 14.3.2005. (englanniksi)