Jelena Zamolodtšikova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Jelena Zamolodtšikova
Jelena Zamolodtšikova
Maa:  Venäjä
Naisten telinevoimistelu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Sydney 2000 hyppy
Kultaa Kultaa Sydney 2000 permanto
Hopeaa Hopeaa Sydney 2000 joukkuekilpailu
Pronssia Pronssia Ateena 2004 joukkuekilpailu
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Tianjin 1999 hyppy
Kultaa Kultaa Debrecen 2002 hyppy
Hopeaa Hopeaa Tianjin 1999 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Gent 2001 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Anaheim 2003 hyppy
Pronssia Pronssia Tianjin 1999 neliottelu
Pronssia Pronssia Århus 2006 joukkuekilpailu
EM-kilpailut
Kultaa Kultaa Pariisi 2000 joukkuekilpailu
Kultaa Kultaa Patras 2002 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Pietari 1998 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Pariisi 2000 neliottelu
Hopeaa Hopeaa Pariisi 2000 hyppy
Hopeaa Hopeaa Amsterdam 2004 hyppy
Pronssia Pronssia Pariisi 2000 puomi
Pronssia Pronssia Amsterdam 2004 neliottelu
Pronssia Pronssia Amsterdam 2004 joukkuekilpailu

Jelena Mihailovna Zamolodtšikova (ven. Елена Михайловна Замолодчикова, s. 19. syyskuuta 1982 Moskova) on venäläinen telinevoimistelija, olympiavoittaja, maailman- ja Euroopan mestari.

Urheilu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zamolodtšikovan ensimmäiset kansainväliset arvokilpailut olivat 1998 EM-kisat, missä hän oli mukana voittamassa joukkuekilpailun hopeaa maansa joukkueessa. Vuotta myöhemmin Tianjinin MM-kisoissa hän saavutti kultaa hypystä, hopeaa joukkuekilpailusta ja pronssia moniottelusta. Vuonna 2000 toukokuisissa Pariisin EM-kisoissa Zamolodtšikova voitti joukkuekilpailusta kultaa ja saavutti lisäksi hopeaa hypystä ja moniottelussa sekä pronssia puomilta huolimatta siitä, että hänen isänsä oli kuollut vain päivää ennen kisojen alkua. Myöhemmin samana vuonna Sydneyn olympialaisissa Zamolodtšikova saavutti kultaa hypystä ja permannolta sekä hopeaa joukkuekilpailusta. Moniottelussa hän sijoittui kuudenneksi. Hän oli koko kisojen ainoa kaksi kultaa voittanut voimistelija. Vuoden 2000 maailmancupin finaalissa Glasgow'ssa Zamolodtšikova saavutti kultaa hypystä ja hopeaa permannolta.

Gentin MM-kisoissa vuonna 2001 Zamolodtšikova oli mukana Venäjän hopeaa saavuttaneessa joukkueessa. 2002 EM-kisoissa hän voitti joukkuekilpailusta kultaa ja sijoittui hypyssä neljänneksi. Samana vuonna Debrecenin MM-kisoissa hän voitti hypystä kultaa. Maailmancupin finaalissa Stuttgartissa hän saavutti hopeaa puomilta ja puomilta, sijoittui neljänneksi nojapuolla ja viidenneksi permannolla. 2003 MM-kisoissa Anaheimissa Zamolodtšikova saavutti hypystä hopeaa ja oli mukana Venäjän kuudenneksi sijoittuneessa joukkuekilpailun joukkueessa. Samana vuonna hän saavutti maailmancupin kilpailuista kaksi voittoa ja kaksi kakkossijaa.

2004 EM-kisoissa Amsterdamissa Zamolodtšikova saavutti hopeaa hypystä ja pronssia joukkuekilpailusta ja moniottelusta. Puomilla hän oli seitsemäs. Myöhemmin samana vuonna Ateenan olympialaisissa hän oli mukana Venäjän pronssille sijoittuneessa joukkuekilpailun joukkueessa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa hän sijoittui hypyssä neljänneksi ja moniottelussa sijalle 20. Kauden aikana Zamolodtšikova kilpaili ahkerasti maailmancupin kilpailuissa, joista hän saavutti hypystä voiton Glasgow'ssa ja hopeaa Stuttgartista. 2005 EM-kisoissa Debrecenissä Zamolodtšikova sijoittui permannolla kahdeksanneksi. Moniottelussa hän jäi kauas finaalipaikasta. Melbournen MM-kisoissa hän pääsi loppukilpailuun hypyssä ja permannolla, joissa sijoittui lopputuloksissa neljänneksi, sekä moniottelussa, jossa oli lopulta sijalla 16.

2006 MM-kisoista Århusista Zamolodtšikova saavutti uransa toistaiseksi viimeisen arvokisamitalin, joukkuekilpailun pronssin. Myös hypyssä hän selviytyi loppukilpailuun, missä sijoittui kuudenneksi. Samana vuonna Glasgow'n maailmancupin kilpailussa hän saavutti hopeaa permannolta ja hypystä, ja maailmancupin finaalissa Sao Paulossa hän saavutti hypystä pronssia. Viimeisimmissä arvokisoissaan Stuttgartin MM-kisoissa 2007 Zamolodtšikova pääsi ainoastaan hypyssä loppukilpailuun, missä sijoittui kahdeksanneksi. Kahdeksannen sijan hän saavutti myös Venäjän joukkuekilpailun joukkueessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]