Jean Anouilh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean Anouilh (1940)

Jean Anouilh ['ʒɑ̃ a'nuj][1] (23. kesäkuuta 19103. lokakuuta 1987) oli ranskalainen näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja.

Anouilh’lla oli baskijuuret ja hän syntyi Bordeaux’ssa. Hän teki pitkän uran ja kirjoitti monia näytelmiä hyvin erilaisissa tyylilajeissa.[2] Jotkut ovat klassisia farsseja, joissa on synkkiä käänteitä, toiset ovat kreikkalaisten myyttien sovituksia toiseen aikaan tai tilanteeseen ja jotkut tutkielmia elämästä ja rakkaudesta.

Anouilh kirjoitti muun muassa näytelmän Becket eli Jumalan kunnia (1960), josta tehtiin samanniminen elokuvasovitus (Becket 1964, ohj. Peter Glenville). Näytelmä perustuu löyhästi historiaan, ja sen hahmoina ovat Henrik II ja Thomas Becket.

Jean Anouilh tuli teatteripiireissä tunnetuksi tuskaisena taiteilijana, jonka oli vaikea luovuttaa tekstiään harjoiteltavaksi, saati seurata näytelmänsä valmistumista.[3] Toisaalta hän oli myös hyvin tuottelias ja sai valmiiksi uuden näytelmän suunnilleen joka vuosi ellei useamminkin. Hänen sanotaan hallinneen niin klassisen draaman, surrealismin, psykoanalyysin kuin kevyen vaudevillenkin keinot ja kyenneen käsittelemään vaikeitakin filosofisia kysymyksiä kevyesti. Hän kutsuikin kaikkia näytelmiään komedioiksi, toisia mustiksi ja toisia ruusunpunaisiksi.[4]

Näytelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jean Anouilh Right pronunciation of important names. Università degli studi Roma Tre. Viitattu 13.2.2019. (englanniksi)
  2. Petri Liukkonen (author) & Ari Pesonen: Jean Anouilh (1910-1987) 2008. Kuusankosken kaupunginkirjasto. Viitattu 12.5.2012.
  3. Teatteripostia. Helsingin Sanomat, 18.12.1950, s. 4. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  4. Kuolleita: Näytelmäkirjailija Jean Anouilh. Helsingin Sanomat, 5.10.1987, s. 22. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Jean Anouilh.