Jean-Yves Bosseur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jean-Yves Bosseur (s. 5. helmikuuta 1947 Pariisi) on ranskalainen säveltäjä ja musiikkitieteilijä.

Bosseur soitti viulun ennen säveltäjäksi ryhtymistään. Aluksi hän otti yksityistunteja ja opiskeli Darmstadtin kesäkoulussa, jossa hän tutustui Karlheinz Stockhauseniin ja Henri Pousseuriin. Opinnot jatkuivat Kölnin musiikkikorkeakoulussa (Rheinische Musikhochschule).

Bosseur opiskeli myös yliopistossa filosofiaa ja estetiikkaa, jonka tuloksena syntyi kaksi opinnäytetyötä : Henri Pousseurin ja Michel Butorin Votre Faust –oopperasta ja väitöskirja Uuden musiikin notaatio ja kommunikaatio (Notation et communication de la nouvelle musique).

Yhdessä Michel Decoustin ja Pierre Mariétanin kanssa Bosseur perusti vuonna 1966 GERM-ryhmän (Groupe d’Études et de Réalisations Musicales). Hän teki tunnetuksi amerikkalaista kokeellista musiikkia. Säveltäjistä häntä kiinnostavat varsinkin John Cage, Morton Feldman, Earle Brown, Christian Wolff, jotka ovat soveltaneet sävellystyössään avoimen muodon periaatetta.

Vuonna 1977 Bosseur oli mukana perustamassa Intervalles -ryhmää, joka yhdistää kuvataiteita, teatteria, tanssia ja kirjallisuutta ja edistää taiteidenvälistä vuoropuhelua. Hän on tehnyt yhteistyötä myös Jiří Kolářin kanssa hyödyntäen sitaatti- ja kollaasitekniikkaa. Michel Butorin kanssa Bosseur on tehnyt Matériel pour un Don Juan (1977) ja Les Tarots-Musiciens (Eloge de Raymond Roussel, 1983-1984) –teokset.

Bosseur työskentelee musiikkitieteen tutkijana Paris IV -yliopistossa, Tieteellisessä tutkimuskeskuksessa (Centre National de la Recherche Scientifique).

Vuonna 1998 hänelle myönnettiin Diapason d'Or –kunniamerkki la Messe –sävellyksestään.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musique et Littérature. Revue des Sciences Humaines. Lille : Publiée par l’Université de Lille III, avec le concours du CNRS et du CNL. 1987/1.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]