Jean-Paul Gaultier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Paul Gaultier

Jean-Paul Gaultier (s. 24. huhtikuuta 1952 Arcueil, Val-de-Marne, Ranska) on ranskalainen muotisuunnittelija. Hänellä on hänen omaa nimeään kantava muotitalo, jonka tuotteisiin lukeutuvat niin haute couture, valmisvaatteet kuin myös parfyymit. Gaultier suunnittelee tällä hetkellämilloin? kokoelmia myös Hermès'n muotitalolle. Gaultier on myös usein työskennellyt yhteistyössä sukkahousuja tuottavan Wolfordin kanssa.[1] Gaultier tunnetaan muotimaailmassa lempinimellä enfant terrible ("kauhukakara"), sillä hänen rajoja rikkovat luomuksensa poikkeavat usein täysin ajan trendeistä ja valtavirrasta. Hänet tunnetaan myös muun muassa poptähti Madonnan Blonde Ambition -konserttikiertueelle suunnittelemista puvuistaan, joista kuuluisin lienee "tötterönmuotoiset" rintaliivit.

Gaultierillä ei ole muotialan koulutusta, mutta hän aloitti uransa lähettämällä luonnoksiaan muotimaailmassa työskenteleville ihmisille jo varhaisessa iässä. Gaultier aloitti uransa vuonna 1970 työskentelemällä Pierre Cardinin muotitalossa. Vuonna 1976 hän julkaisi oman ensimmäisen kokoelmansa. Gaultierin kokoelmat ovat usein kiinnittäneet huomiota, ja Gaultieria pidetäänkin esimerkiksi miesten hameiden "popularisoijana".[1]

Gaultier on myös luonut puvustuksia elokuviin kuten Pedro Almodóvarin Kika, Luc Bessonin The Fifth Element – puuttuva tekijä, Jean-Pierre Jeunet'n Kadonneiden lasten kaupunki (La Cité des enfants perdus) ja Peter Greenawayn Kokki, varas, vaimo ja rakastaja. Gaultier suunnitteli puvustuksen myös Madonnan Confessions-kiertueelle vuonna 2006 sekä useat muusikko Marilyn Mansonin esiintymispuvut.

Gaultierin lanseeraamat hajuvedet ovat suosittuja. Ensimmäisen tuoksunsa, naisille suunnatun Classiquen, hän julkaisi vuonna 1993, jota seurasi miehille suunnattu Le Mâle. Muita tuoksuja ovat Fragile ja Gaultier2.

Suomalaisista malleista Ninja Sarasalo on työskennellyt Gaultierille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Seppo Zetterberg (toim. suomalainen laitos) Muutosten vuosisata 8. Alkuteos Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, Porvoo–Helsinki–Juva, s. 261.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jean-Paul Gaultier.