Jarama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaraman uomaa Titulciassa.

Jarama on 190 kilometriä pitkä joki Espanjan keskiosassa Madridin ja Guadalajaran maakunnissa.

Jaraman alkulähde on Ayllónin vuoristossa Madridin, Guadalajaran ja Segovian maakuntien rajalla. Joki virtaa pohjois–etelä-suunnassa ja ohittaa maan pääkaupungin Madridin sekä Barajasin lentoaseman niiden itäpuolelta. Sen sivujokia ovat muun muassa Henares, Tajuña ja Manzanares. Jarama itse on puolestaan Tajon sivujoki, johon se yhtyy lähellä Aranjuezia. Joen valuma-alue on 11 545 neliökilometriä.

Jaraman ympäristössä käytiin ankaria taisteluja osana Espanjan sisällissotaa vuonna 1937.[1] Nationalistit ylittivät joen helmikuussa tavoitteenaan katkaista Madridista Valenciaan johtava päätie ja eristää tasavaltalaisten pääkaupunki. Nationalistien puolella taistelleet espanjalaiset legioonalaiset ja Afrikan armeijaan kuuluneet marokkolaiset saivat vastaansa tasavaltaa tukeneen 15. kansainvälisen prikaatin. 15. prikaatiin kuului sekä brittiläinen vapaaehtoispataljoona että yhdysvaltalaisia vapaaehtoisia Abraham Lincolnin prikaatista. Huolimatta suurista miestappioista nationalistit onnistuttiin pysäyttämään lähellä tavoitettaan. Seurasi asemasotavaihe kunnes kansainväliset joukot saivat perääntymiskäskyn.

Joen rannalla San Sebastián de los Reyesin kunnassa sijaitsevalla Jaraman moottoriradalla ajettiin Formula 1 -sarjan Espanjan GP:tä 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla. Italialaisen autovalmistaja Lamborghinin Jarama-malli on nimetty jokialueella kasvatettujen härkien mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jarma: A walk through the valley of death The Independent. Viitattu 8.7.2015.