Jantsu Puumalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jantsu Puumalainen (s. 14. huhtikuuta 1990)lähde? on suomalainen ohjaaja, näyttelijäntyön valmentaja/kouluttaja, tv-toimittaja ja näyttelijä.[1] Hän työskenteli pitkään casting directorina (roolittaja), mutta ilmoitti vuoden 2024 keväällä keskittyvänsä jatkossa ohjaamiseen, käsikirjoittamiseen sekä muihin asioihin hänen tuoreen oman roolitusyrityksensä ajauduttua konkurssiin. Puumalainen oli Suomen suurimman casting-toimiston Helsinki Casting Oy:n toinen perustaja, entinen pääroolittaja ja osakas.[2] Tammikuussa 2023 Puumalainen ilmoitti jättävän pestinsä Helsinki Castingilla.

Puumalainen on ohjannut mm. Love Island Suomi ohjelmaa sekä lyhytelokuvia. Hän on myös roolittanut tv-sarjoja ja elokuvia kuten Estonia, Hamsterit, Made in Finland, What Remains, Pahan Väri, Jälkeläiset, Kaikki synnit, Justimus esittää: Duo ja Hollywood-elokuva Dual.[3] Tv-toimittajana hän on työskennellyt mm. Sohvaperunat, Ex and the city sekä Elossa 24h ohjelmissa.

Puumalainen on näytellyt rooleja sarjoissa ja elokuvissa kuten Harjunpää, Kontio & Parmas, Syke, Tytöt Tytöt Tytöt ja Salatut elämät.[3] Hän myös juonsi Karonkkapuheita-podcastia yhdessä ystävänsä näyttelijä/kirjoittaja/somevaikuttaja Tero Tiittasen kanssa vuosina 2020-2021.[4] Puumalainen on myös vieraillut monissa muissa podcasteissa, kuten Koronapäiväkirjat, Bosslady podcast ja Suvi Koivusalon Punaisella Matolla.

Puumalainen kuului kesään 2024 asti kansainväliseen roolittajien International Casting Directors Association -ammattiyhteisöön,[5] johon hänet valittiin ensimmäisenä suomalaisena roolittajana vuonna 2021.

Puumalainen on puhunut julkisesti diversiteetin edistämisestä elokuvissa ja televisiossa roolituksen kautta muun muassa Suomen elokuvasäätiön haastattelussa.[6] Puumalainen sai tunnustuksen "Muutoksen roolittaja" Red Carpet -festareiden yhteydessä järjestetyssä gaalassa 28. elokuuta 2022.