Jan Opletal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opletalin hautajaiset 16. marraskuuta 1939.
Opletalin hauta Náklossa.

Jan Opletal (1. tammikuuta 191511. marraskuuta 1939) oli lääketieteen opiskelija Kaarlen yliopistossa Prahassa. Hän haavoittui kuolettavasti natsien vastaisen mielenosoituksen aikana Saksan miehittäessä osaa Tšekkoslovakiasta.

Tšekkoslovakian itsenäisyyspäivänä 28. lokakuuta 1939 Prahassa oli natsien vastaisia mielenosoituksia ja mellakoita, jotka Gestapo-poliisijoukot tukahduttivat väkivalloin. Jan Opletal sai ampumahaavan vatsaansa ja kuoli myöhemmin 11. marraskuuta.

Opletalin hautajaisiin 15. marraskuuta osallistui tuhansia opiskelijoita. Hautajaisista alkoi jälleen uusia opiskelijalevottumuuksia, joiden seurauksena saksalaiset sotilaat tunkeutuivat yöllä Prahan opiskelija-asuntoloihin ja pidättivät satunnaisesti satoja opiskelijoita 17. marraskuuta 1939. Böömin–Määrin protektoraatin valtakunnanprotektori (saks. Reichsprotektor), vapaaherra Konstantin von Neurath sulki kaikki tšekkiläiset yliopistot ja korkeakoulut, lähetti yli 1200 opiskelijaa keskitysleireille ja teloitutti yhdeksän opiskelijajohtajaa ilman oikeudenkäyntiä.

Opletalin jäännökset siirrettiin hänen kotikyläänsä Nákloon, Olomoucin piirikunnalle, jonne on myös pystytetty Opletalin muistomerkki.

Nykyisin näiden tapahtumien muistona vietetään kansainvälistä opiskelijoiden päivää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]