Jalkaväkiprikaati-80

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jalkaväkiprikaatien aseistukseen kuuluvat muun muassa raskaat 95 S 58–61 -singot.

Jalkaväkiprikaati-80 on vuoden 1980 varustukselle suunniteltu suomalainen sodanajan jalkaväkiprikaati, jonka kirjavahvuus on 7 169 sotilasta. Pataljoonan taistelevien komppanioiden joukkueiden on suunniteltu liikkuvan maataloustraktorien vetämissä perävaunuissa. Koulutuksessa valmistaudutaan myös noin 20–25 kilometrin jalkamarssiin taistelukykyisenä kenttävarustuksessa sekä noin 100–120 kilometrin polkupyörämarssiin niin ikään kenttävarustuksessa.

Tätä uudempi organisaatio on jääkäriprikaati-90, joka perustuu vuoden 1990 varustukselle. Sen pataljoonien taistelevien komppanioiden joukkueet liikkuvat panssaroiduilla miehistönkuljetusajoneuvoilla. Jääkäriprikaati-90 on moottoroituna huomattavasti liikkuvampi kuin jalkaväkiprikaati-80 ja sen panssaroidut ajoneuvot tarjoavat suojaa luodeilta ja sirpaleilta. Taktisesti jalkaväkiprikaati-80:n oletettiin kykenevän viivyttämällä ja puolustamalla pysäyttämään raskaammin aseistetun vihollisen, joka liikkui panssaroiduin miehistönkuljetusvaunuin.

Nykyiselläänmilloin? sodanajan joukkoihin kuuluu kuusi jalkaväkiprikaatia.lähde?

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkaväkiprikaati-80 on itsenäinen pääasiassa ottokalustolla toimiva sotatoimiyhtymä, jolla on omat taistelevat, taistelua tukevat ja huoltavat aselajinsa.

Komento-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelevat aselajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • neljä jalkaväkipataljoonaa (esikunta-, panssarintorjunta-, kranaatinheitin-, huolto- ja neljä jalkaväkikomppaniaa sekä tulenjohto- ja viestipatteri)

Taistelua tukevat aselajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelua huoltava aselaji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.