Pistorasia

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Jakorasia)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi maadoitettua pistorasiaa, joissa toisessa on pistoke paikoillaan.

Pistorasia on laite, josta siihen liitetyn pistokkeen avulla voidaan ottaa virtaa eri laitteille. Laitteen teho määrittelee sen ottaman virran verkosta. Pistorasia on liitännän naarasosa. Pistorasia asennetaan kiinteästi seinään, kattoon tai lattiaan. Suomessa käytetyt pistorasiat ovat kahta päätyyppiä maadoittamattomia ja maadoitettuja, lisäksi on vähemmän käytetty pistorasia, johon voi liittää vain litteitä europistokkeita. Maadoittamattomia pistorasioita käytettiin ennen kuivissa tiloissa. Niitä ei ole saanut asentaa uusiin asennuksiin vuoden 1997 jälkeen. Maadoittamattoman pistorasian turvallisuus vikatilanteessa perustuu siihen ettei tilassa ole maadoitettuja laitteita tai muita esineitä. Tämä ei kuitenkaan ole ideaalinen ratkaisu esimerkiksi siksi, että lämpöpatteri on usein maadoitettu. Tämän takia ei maadoittamattomien pitorasioiden asentaminen ole enää sallittua. Maadoittamattomassa pistorasiassa voi käyttää kaikkia pistotulppia, myös maadoitettuja. Nämä laitteet tällöin tietenkään eivät ole maadoitettuja.

Maadoitetussa pistorasiassa eli ns Sukopistorasiassa on maadoitusliuskat, jotka ydistyvät madoitetun pistotulpan kontakteihin. Näin kytketyn laitteen kuori tulee kytkettynä maahan ja vikatilanteessa sulake katkaisee virran. Madoistusjohto on sähkötaulussa kytketty nollajohtoon. Aikaisemmin käytettiin myös ns. nollausta, jossa maadoitusliuskat oli suoraan rasiassa kytketty nollajohtoon. Maadoitettuja pistorasioita aikanaan oli lähinnä kosteissa tiloissa: pesuhuone, keittiö, autotalli, ulkotilat, sekä jos lattia oli sähköä johtava. Maadoitettuun pistorasiaan voi maadoitetun laitteen lisäksi kytkeä suojaeristetyn laitteen, mutta perinteistä maadoittamatonta laitetta ei turvallisuussyistä voi kytkeä, koska tilassa on maapotentiaalia joko tilan luonteen tai maadoitettujen laitteiden takia. Jos laitteessa on maadoittamaton pistoke, ei pistoketta saa muokata vaan laite pitää toimittaa ammattilaisen muokattavaksi, jotta sitä voi turvallisesti käyttää maadoitetussa pistorasiassa.

Eri maissa on erilaiset pistorasiat ja pistokkeet, mutta Euroopassa vallitseva on sukorasia. Toinen käytetty on ranskalaistyylinen, jossa maadoitus on tehty pistorasiassa olevalla piikillä. Nykyiset pistotulpat on suunniteltu siten, että ne toimivat molemmissa, joten ne toimivat koko manner-Euroopassa Tanskaa, Sveitsiä ja Italiaa lukuunottamatta. Europistoke toimii myös näissä maissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.