Jakamattomista viivoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jakamattomista viivoista (m.kreik. Περὶ ἀτόμων γραμμῶν, lat. De lineis insecabilibus) on Aristoteleen koottujen teosten laitokseen eli Corpus Aristotelicumiin kuuluva teos, joka ei kuitenkaan ole todellisuudessa Aristoteleen kirjoittama. Antiikin aikana teos pantiin usein Theofrastoksen nimiin, mutta nykyisen tutkimuksen mukaan se ei voi olla hänenkään kirjoittamansa. Kirjoittaja on ehkä Straton tai joku tuntematon peripateetikko.

Teoksen tarkoituksena on todistaa oikeaksi oppi, jonka mukaan suureita voidaan jakaa loputtomiin. Alkukysymyksenä on, onko olemassa sellaisia viivoja (janoja), joita ei voi jakaa osiin. Tämän jälkeen käsitellään muun muassa viivan ideaa ja Zenonin näkemyksiä. Ainakin uudemmissa painoksissa piste- ja viivaesityksiä on havainnollistettu mukaan liitetyillä kuvilla. Teos on arvokas matematiikan historian tutkijalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Works of Aristotle. Toimittanut W. D. Ross M.A. Oxford, Clarendon Press, 1913.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aristotle: On Indivisible Lines. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume XIV: Minor Works. Loeb Classical Library 307. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99338-1. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.