Jackie Cooper

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jackie Cooper

John "Jackie" Cooper Jr. (15. syyskuuta 1922 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat3. toukokuuta 2011 Beverly Hills, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän aloitti lapsinäyttelijänä ja onnistui jatkamaan uraansa aikuisikään saakka.

Cooper syntyi Los Angelesissa, Kaliforniassa. Hän nousi näkyväksi lapsitähdeksi tehtyään ensiesiintymisensä Meidän jengi -sarjassa (Our Gang) vuonna 1929. Tärkein varhaisista elokuvista oli Papan poika seikkailemassa (Skippy, 1931), jossa suorittamallaan roolilla Cooper oli 9-vuotiaana ehdolla Parhaan miespääosan Oscar-palkinnon saajaksi.

Siirryttyään Metro-Goldwyn-Mayerille Cooper teki pitkäaikaista yhteistyötä Wallace Beeryn kanssa. Myöhemmällä uralla hänellä oli osia muiden muassa Teräsmies-elokuvissa. Hän teki myös ohjaajantöitä televisiossa ja voitti kaksi Emmy-palkintoa vuosina 1972 ja 1978. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella.

Cooper oli kolmesti naimisissa. Hänen omaelämäkertansa Please Don't Shoot My Dog julkaistiin vuonna 1982; kertoman mukaan ohjaaja Norman Taurog oli uhannut ampua lapsinäyttelijän koiran, ellei Jackie kykenisi itkemään Skippyssä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]