Jack McConnell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jack McConnell
Skotlannin pääministeri
Monarkki Elizabeth II
Varapääministeri Jim Wallace
Nicol Stephen
Edeltäjä Henry McLeish
Seuraaja Alex Salmond
Henkilötiedot
Syntynyt30. kesäkuuta 1960 (ikä 63)
Skotlanti Irvine, Skotlanti
Puoliso Bridget McConnell
Tiedot
Puolue Työväenpuolue
Uskonto Skotlannin kirkko

Jack Wilson McConnell (s. 30. kesäkuuta 1960, Irvine, North Ayrshire) on skotlantilainen poliitikko, Skotlannin työväenpuolueen johtaja ja vuodet 2001–2007 Skotlannin pääministeri.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McConnell kasvoi lammasfarmilla Arranilla ja liittyi 16-vuotiaana Skotlannin kansallispuolueeseen (Scottish National Party, SNP), mutta erosi myöhemmin. Suoritettuaan alemman korkeakoulututkinnon Stirlingin yliopistossa 1983 hän opetti matematiikkaa Lornshill Academyssa Alloassa Clackmannanshiressa. Seuraavina vuosina hänet valittiin kunnanvaltuustoon, jossa hän toimi kahdeksan vuotta.

McConnellista tuli Skotlannin työväenpuolueen pääsihteeri 1992. Hänen läpimurtonsa tapahtui vuonna 1997, jolloin työväenpuolue saavutti murskavoiton konservatiiveista ja vei kansallispuolueen kanssa kaikki konservatiivien edustajanpaikat Skotlannissa.

Vuonna 1998 McConnell oli jäsenenä Skotlannin perustuslaillisessa kokouksessa, jonka tuloksena kansanäänestyksen jälkeen perustettiin Skotlannin parlamentti. McConnell oli ehdokkaana ensimmäisissä vaaleissa 1999 ja valittiin. Hänet nimitettiin valtiovarainministeriksi Skotlannin Donald Dewarin hallitukseen. Dewarin kuoleman jälkeen McConnell haastoi Henry McLeishin pääministerin paikasta, mutta hävisi. Kun McLeish joutui eroamaan ns. Officegate-skandaalin vuoksi, McConnellista tuli ilman vastaehdokkaita pääministeri.

Ensimmäisessä hallituksen muutoksessaan hän korvasi lähes kaikki McLeishille uskolliset ministerit ja puolueen toimihenkilöt. Hän ei ole myöskään innostunut Skotlannin itsenäisyyshankkeista kuten edeltäjänsä.

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa 2006 McConnell ilmoitti tukevansa Trinidad ja Tobagon joukkuetta Englannin sijaan.

McConnell on Yhdistyneen kuningaskunnan ylähuoneen jäsen vuodesta 2010.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lord McConnell of Glenscorrodale UK Parliament. Viitattu 2.12.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]