JWRC

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomalainen JRC-kuljettaja Tapio Suominen Palsankylän erikoiskokeella, Neste Oil Rallissa vuonna 2007

Junior World Rally Championship (lyh. JWRC) on vuonna 2002 perustettu nuorten rallin maailmanmestaruussarja. Sarja suunniteltiin ponnahduslaudaksi nuorille kuljettajille ja sarjan kalusto pohjautui 1600-kuutioisiin ralliautoihin, jotka ajoivat oman sarjansa vuonna 2001. Kalusto oli tarkoitus pitää halpana, mutta pian kaluston hinnat karkasivat käsistä.

Sarjan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 sarjan voitti Sébastien Loeb, mutta sarjan ensimmäinen virallinen maailmanmestari oli espanjalainen Daniel Sola vuodelta 2002. Junioreiden maailmanmestaruudesta ajettiin aina kauden 2006 loppuun, jonka jälkeen sarja menetti MM-arvonsa. Arvon menetystä on helppo perustella sillä, että sarjan kisat ajettiin pääosin Euroopassa ja vain muutama kilpailija ajoi kisoja Euroopan ulkopuolella. Tämän mahdollisti sääntö, jonka mukaan kilpailija sai valita etukäteen kisat, joihin osallistui. Euroopan ulkopuolella ajetuissa kisoissa oli mahdollista ajaa "halpoja" pisteitä, sillä joskus osallistujia oli vähemmän kuin pisteillä palkittavia sijoituksia.

Vuonna 2007 sarjan nimeksi vaihtui FIA Juniors sarja ja sen MM-arvo poistui.

MM-arvo palautui vuonna 2008 ja sarjan mestariksi ajoi ranskalainen Sébastien Ogier ja seuraavana vuonna Martin Prokop. Vuonna 2010 mestariksi ajoi saksalainen Aaron Burkart. Samana vuonna ilmoitettiin myös, että JWRC sarja painuu historiaan ja tilalle tulee WRC Akatemia nimeä kantava luokka, joka perehtyy aiempaa enemmän nuorten kuljettajien koulutukseen.[1]

JWRC-sarjasta rallin MM-sarjan huipulle ovat nousseet Sébastien Loeb, vuoden 2005 mestari, espanjalainen Daniel Sordo ja vuoden 2008 mestari Sebastien Ogier.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]