JPEG 2000

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta JPEG2000)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

JPEG 2000 on aallokemuunnospohjainen kuvien pakkausstandardi. Sen laati Joint Photographic Experts Group -komitea ajatuksena korvata edellinen, diskreettiin kosinimuunnokseen pohjautuva JPEG-standardi. Tiedostopääte uuden standardin mukaisesti pakatuille kuville on .jp2. MIME-tyyppi on image/jp2.

JPEG 2000 mahdollistaa suuremman pakkaussuhteen käytön ilman edellisen JPEG-standardin tyypillisiä artefakteja, kuten kuvan laatikoitumista sekä sumentumista. Myös kuvan progressiivinen tallennus on uudessa standardissa kehittyneempi kuin edeltäjässään.

Osa JPEG 2000 -standardista on julkaistu ISO-standardina (ISO/IEC 15444-1:2000). Internet-selaimet eivät vielä laajasti tue JPEG 2000 -standardia, minkä vuoksi sitä ei yleisesti käytetä internetissä.

JPEG 2000 on häviöllisesti vikasietoinen, eli jos tiedosto katkaistaan tai siitä puuttuu osia, koko kuva tulee tavallisesti näkyviin mutta suunniteltua heikommalla tarkkuudella. Perinteisestä JPEG-kuvasta jäisi osa näkymättä tai se laatikoituisi pahasti. Siten tämä pakkaus soveltuu hyvin häiriöalttiisiin "vähemmän kuin täydellisiin" välitystekniikoihin, kuten Digi-TV, joissa ei aina ole paluukanavaa eikä mahdollisuutta tilata virheellistä dataa uudestaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]