J. S. Fletcher

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
J. S. Fletcher
Joseph Smith Fletcher
J. S. Fletcher.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 7. helmikuuta 1863
Halifax, Yorkshire
Kuollut 30. joulukuuta 1935 (72 vuotta)
Dorking, Surrey
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Äidinkieli englanti
Tuotannon kieli englanti
Aikakausi 1889–1935
Tyylilajit runous, fiktio, historia, kirjallisuus, teologia, romantiikka, komedia
Esikoisteos Andrewlina (1889)
Muuta tietoa

Fellow of the Royal Historical Society

Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Joseph Smith Fletcher (7. helmikuuta 1863 Halifax, West Yorkshire30. tammikuuta 1935 Dorking, Surrey) oli englantilainen toimittaja ja kirjailija.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläinen mysteerikirjailija Joseph Smith Fletcher syntyi Halifaxissa papin poikana. Hän orpoutui isästään kahdeksan kuukauden ikäisenä. Darringtonissa lähellä Pontefractia asuva isoäitinsä otti hänet kasvatikseen farmilleen. Joseph suoritti tutkintonsa Silcoates Schoolissa Wakefieldissa.

18-vuotiaana hän muutti Lontooseen päästäkseen toimittajaksi. Hän työskenteli muutamassa sanomalehdessä, vaikkei vielä ollut toimittaja. Opiskeltuaan jonkin aikaa lakitiedettä hän aloitti aputoimittajana 20-vuotiaana. Kohdakkoin hän palasi kotimaisemiinsa Yorkshireen. Hän lopulta päätyi freelancekirjoittajaksi.

Fletcher avioitui irlantilaisen kirjailijan Rosamond Langbridgen kanssa. Perheeseen syntyi yksi poika, Valentine Fletcher, joka toimi pappina eri seurakunnissa Yorkshiressä mm. Bradfordissa ja Sedberghissa.

Fletcher kuoli 30. tammikuuta 1935 Surreyn Dorkingissa.

Kirjallisuudesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1890–1900 hän kirjoitti maaseutuelämän iloista ja suruista Leeds Mercury-lehteen. Salanimenä hän käytti Son of the Soil. Ensimmäinen novelli When Charles the First Was King julkaistiin 1892 ja hänet noteerattiin kirjoittajana. Erityishuomion julkisuudessa hän sai Yorkshire Postiin toimittamastaan julkaisusta, joka käsitti Edward VII:n kruunauksen vuonna 1902. Siitä lähtien hän kirjoitti tuotteliaasti kaikenlaisia tyylilajeja – runoutta, fiktiota, historiaa, kirjallisuutta, teologiaa, romantiikkaa, komediaa ja paljon kaikkea muuta viehättävää. Hän kirjoitti enemmän kuin 230 kirjaa.

Fletcherin ensimmäiset teokset sisälsivät runoutta. Sitten hän kirjoitti lukemattoman joukon historiallisia fiktioita ja historiaa. Näistä moni kosketteli Yorkshireä, mistä syystä hänet valittiin the Royal Historical Societyn fellowiksi (Kuninkaallisen historiallisen yhteisön jäseneksi).

Fletcher kirjoitti useita maalaisaiheisia novelleja, kuten esikuvansa Richard Jefferies. Alkuna oli The Wonderful Wapentake (1894). Michael Sadleir arvosti Fletcherin historallisen novellin When Charles I Was King (1892) hänen parhaaksi työkseen.

Vuonna 1914 Fletcher kirjoitti ensimmäisen salapoliisitarinan, josta lähtien hän kirjoitti lisää yli sata teosta. Moni valmistui yksityisen kustantajan Ronald Camberwell tuella.

Fletcheriä on joskus epäkorrektisti kuvattu kultaisen iän kirjailijana, mutta hän on tosiasiassa nykyaikaisen Conan Doylen veroinen. Useimmat hänen kirjansa melkoisesti ennakoivat tulevaa aikakautta ja jopa jotkin noista julkaistuista eivät myötäile suljettua muotoa ja tiukkoja sääntöjä, mitä taas havaitaan kultaisen iän kirjailijoilla.

Presidentti Woodrow Wilsonin ansiosta laaja suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1918 Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson kertoi paljon nauttineensa Fletcherin mysteerinovellista The Middle Temple Murder. Presidentin arvostelun innostamana kustantaja Alfred Knopf alkoi julkaista Fletcherin monia salapoliisikertomuksia. Nämä saivat laajan suosion Yhdysvalloissa.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kadonnut mies. Suomentanut Alpo Kupiainen. Karisto, 1924.
  • Mazaroffin murhajuttu. Suomentanut Alpo Kupiainen. Karisto, 1924.
  • Kellanpunainen timantti. Suomentanut Aino Tuomikoski. Karisto, 1924.
  • Markenmoren salaisuus. Suomentanut Väinö Meltti. Karisto, 1924.
  • Miljoonan dollarin timantti. Suomentanut Valfrid Hedman. Karisto, 1924.
  • Kuparilipas. Suomentanut Väinö Nyman. Kirja, 1925.
  • Välkehtivä rubiini. Suomentanut Jussi Tervaskanto. Karisto, 1925.
  • Lukkoneula. Suomentanut Väinö Nyman. Karisto, 1925.
  • Lynne Courtin salaisuus. Suomentanut Alpo Kupiainen. Karisto, 1925.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:J. S. Fletcher