Jäniksen vuosi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Muista merkityksistä katso täsmennyssivua Jäniksen vuosi.
Jäniksen vuosi
Kirjailija Arto Paasilinna
Genre kaunokirjallisuus
Kustantaja Weilin & Göös
Julkaistu 1975
ISBN 951-35-1252-5
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Jäniksen vuosi on Arto Paasilinnan tunnetuin romaani. Kirja on vuodelta 1975, jolloin kiinalaisen horoskoopinkin mukaan oli jäniksen vuosi, ja sen kustantaja oli Weilin & Göös. Myöhemmin sitä ovat julkaisseet kirjakerhot, WSOY ja Gummerus. Kirja on käännetty kahdellekymmenellekuudelle eri kielelle, muun muassa hepreaksi, japaniksi, kreikaksi ja liettuaksi.

Tarina kertoo turhautuneesta toimittajasta Kaarlo Vatasesta, joka kesäisellä työmatkallaan löytää vammautuneen jäniksenpoikasen, joka oli jäänyt Vatasen ja tämän kaverin auton alle. Vatanen päättää heittää hyvästit entiselle elämälleen ja aloittaa huumorilla ja haikeudella alkavan seikkailun ympäri Suomea jäniksen kanssa. Vatanen tapaa mm. Kiuruveden nimismiehen, joka on tutkinut harrastuksenaan Kekkosta. Erityisesti hän on tutkinut Kekkosesta otettuja valokuvia, ja tullut siihen tulokseen, että Kekkosella on kaksoisolento.

Teoksen pohjalta on tehty myös elokuvia, Risto Jarvan ohjaama kehuja saanut Jäniksen vuosi vuodelta 1977 ja ranskalaisen Marc Rivièren vähemmän kehuttu[1] Jäniksen vuosi (Le Lièvre de Vatanen) vuodelta 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi Karjalainen, Arto Paasilinnan jänistarina eksyy Kanadan takamaille, Helsingin Sanomat 19.9.2011 sivu C 3


Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.