Ján Slota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ján Slota

Ján Slota (s. 14. syyskuuta 1953) on slovakialainen poliitikko, äärikansallisen Slovenská národná stranan (Slovakian kansallispuolue; SNS) johtaja ja pitkäaikainen Žilinan pormestari 1990–2006.

Slota lähti politiikkaan 1990-luvun alussa ja oli perustamassa SNS:ää 1990. Hänet valittiin samana vuonna Tšekkoslovakian liittovaltion parlamenttiin ja myöhemmin Slovakian parlamenttiin. Hän oli 1994–1999 SNS:n johdossa. Vuoden 2001 puolueen sisäisen kriisin yhteydessä hän erosi ja perusti oman Oikean kansallispuolueensa (Pravá Slovenská národná strana). Tämän johdosta kumpikaan niistä ei saanut äänikynnyksen ylittävää 5 % äänistä ja ne jäivät ilman parlamenttipaikkoja vuoden 2002 vaaleissa. Vuonna 2003 puolueet yhdistyivät kovan tappelun jälkeen ja Slota valittiin johtajaksi.

Vuoden 2006 parlamenttivaaleissa SNS sai 11,7 % äänistä ja 20 paikkaa 150:stä parlamentissa. Se pääsi kolmella ministerillä Robert Ficon Smerin ja Vladimír Mečiarin ĽS-HZDS:n hallitukseen, muttei saanut tärkeitä ministerinpaikkoja. Hallitussopimuksen osana Slotaa ei otettu hallitukseen.

Slota on lausunnoissaan poliittisesti epäkorrekti ja äärimmäinen nationalisti; hän puolustaa vain slovakkien oikeuksia ja arvostelee unkarilaisten puoluetta SMK:ta ja unkarilaisia yleensä, kuten: "unkarilaiset ovat slovakkien kansakunnan syöpä, ja heidät pitää poistaa välittömästi kansan kehosta" (Új Szó, 15.4.2005) ja on verrannut unkarilaisia radioaktiivisiin jätteisiin. Vuoden 1999 puoluekokouksessa hän sanoi tuhoavansa Budapestin tankein. Romanit hän on suositellut hakattaviksi ja kannattanut ilmaisten ehkäisyvälineiden jakamista heille ja miesten sterilointia maksua vastaan. Homoseksuaaleista hän ei sano olevan haittaa, jos he eivät tule julkisesti näkyville.[1][2]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. New Slovak Government Embraces Ultra-Nationalists, Excludes Hungarian Coalition Party HHRF Alert
  2. EU Remains Silent While Anti-Hungarian Violence Grows in Slovakia: "we jump into our tanks and crush Budapest. We will not let the f***ing Hungarians get a single square inch of our territory."