Ivana Helsinki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Markkinointi P. Suhonen Oy / Ivana Helsinki

Ivanahelsinkinewlogo.png

Perustettu 1973/1998
Avainhenkilöt Paola Suhonen
Pirjo Suhonen
Pentti Suhonen
Kotipaikka Helsinki, Suomi [1]
Toimiala Teollinen muotoilu [2]
Tuotteet Muotoilu ja suunnittelu [1]
Kotisivu www.ivanahelsinki.com

Ivana Helsinki on suomalainen muotitalo. Paola Suhonen perusti Ivana Helsinki -tuotemerkin siskonsa Pirjo Suhosen kanssa vuonna 1998. Tuotemerkin nimi oli aluksi Ivana Finlandia. Ivana Helsinki oli ensimmäinen pohjoismainen yritys joka on valittu Pariisin muotiviikon päänäytöksiin ja New Yorkin muotiviikkojen viralliseen näytöskalenteriin. Helsingin brändiin kuuluvat suomalainen käsityö, kirkkaat värit ja omaperäiset kuvioinnit.[3] Tuotemerkin alla tuotetaan nykyään myös elokuvia. Toimitusjohtajana toimii siskosten isä Pentti Suhonen. Ivana Helsingin toimistotilat ja konseptimyymälä sijaitsevat Helsingissä. Vuonna 2012 Ivana Helsinki avasi toisen konseptimyymälänsä New Yorkin Nolita-kaupunginosaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paola Suhonen perusti Ivana Helsinki -tuotemerkin siskonsa Pirjo Suhosen kanssa vuonna 1998, ja ensimmäinen mallisto lanseerattiin saman vuoden elokuussa. Materiaalina oli yksi ainoa kangas, tummansininen denim ja mallistossa seitsemän tuotetta. Tunnistettavana elementtinä Paola Suhosen suunnittelussa ovat pysyneet modernit raikkaat printit. Kansainvälisessä mediassa Ivana Helsingin tyyli on saanut hyvin huomiota. [4]Julkisuuden henkilöistä muu muassa Emma Roberts, Madeline Stuart, Carly Rae Jepsen, Helena Christensen, Juliette Lewis, Peaches Geldof, Beth Ditto ja Maja Ivarsson ovat suosineet Ivana Helsingin vaatteita.

Vuonna 2007 Ivana Helsinki osallistui Diamond, Stripes and Revolver -mallistollaan ainoana pohjoismaisena yrityksenä ja ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä Pariisin muotiviikoille.[5] Seuraavana vuonna yritys valittiin Pariisin muotiviikon päänäytöksiin ensimmäisenä pohjoismaisena yrityksenä. Syyskuussa 2010 Ivana Helsinki esitteli ensimmäisen mallistonsa New Yorkin muotiviikkojen virallisessa IMG kalenterissa. Helmikuussa 2013 Ivana Helsinki esitteli mallistojaan New Yorkin muotiviikolla jo viidettä kertaa. Ivana Helsinki esitteli Rotterdam -mallistonsa New Yorkin muotiviikoilla[6].

Vuonna 2010 Ivana Trump ilmoitti haastaneensa Ivana Helsingin oikeuteen nimensä hyödyntämisestä. Tammikuussa 2011 nimen kirjoitusasua muutettiin siten, että siihen lisättiin välilyönti.[7][8]

Ivana Helsinki on ainoa pohjoismainen muodinalan toimija, joka on hyväksytty sekä Pariisin muotiviikkojen että New Yorkin muotiviikkojen viralliseen näytöskalenteriin. Ivana Helsingin lisäksi Paola Suhonen on suunnitellut tuotteita, konsepteja sekä luonut kuoseja monille yhteistyökumppaneille, kuten Nanso, Aarikka, Artek, Google, Topshop, Swarovski, Coca-Cola, Canon, Amnesty International ja Tokion Mori Art Center. Paola asuu tällä hetkellä Helsingissä valmistuttuaan hiljattain elokuvaajaksi Yhdysvaltojen arvostetuimmasta elokuvakoulusta American Film Institutesta, Los Angelesista. Tätä ennen hän asui New Yorkissa. [9]

Ivana Helsinki 15 vuotta – Matkalla kotiin -näyttely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivana Helsinki kaikki mallistot 15 vuoden ajalta ovat tällä hetkellä esillä Designmuseossa. Ivana Helsinki 15 vuotta – Matkalla kotiin -näyttelyssä on esillä uniikkeja näytösasuja, värikkäitä kuosikankaita, nostalgisia valokuvia ja historiallisia näytöstaltiointeja. Näyttely taustoittaa kattavasti Ivana Helsinki -tuotemerkin identiteettiä ja tarjoaa visuaalisesti herkullisen samalla henkilökohtaisen katselmuksen suomalaisen muotitaiteen nykyhistoriaan. Näyttely on esillä museossa 1.2.-7.4.2013.[10]

Erikoiskoira Affe - kirjasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ivana Helsinki -tuotemerkistään tunnetuksi tulleet Paola ja Pirjo Suhonen avaavat lämminhenkisen talviseikkailun kautta Erikoiskoira Affe -kirjasarjan.

Tarinankerronta siirtyy vaatteista ja kuoseista nyt perinteiseen muotoon, kirjallisuuteen.  Artun, Kertun ja Erikoiskoira Affen talviseikkailu Lapissa on kirjan ensimmäinen osa. Sarjan muissa osissa tarinat kulkevat vuodenaikojen mukaan läpi kevään, kesän ja syksyn. Kirjan Affen esikuvana on Paolan oma herrasmieskoira Affe, joka teki Lapissa kolmen päivän karkurivaelluksen ja tuli takaisin tassut paleltuneina. Kirjan tärkeitä teemoja ovatkin luonnonsuojelu ja eläinten kunnioitus. Kirjassa pureudutaan myös ajan hengessä tasa-arvoisen maailman ja kestävän kehityksen teemoihin, lastenkirjallisuuden keinoin.

Erikoiskoira Affe -kirjat ovat rohkeasti uutta luovia, niiden ytimessä on ajaton puhutteleva tarina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä inoa ei löytynyt
  2. IVANAhelsinki Ky YTJ - Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä. Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 1.5.2010.
  3. Virtual Finland, katsottu 5.10.2007, Finnish with Style
  4. lähde: Designmuseon ennakkotiedote 16.1.2013
  5. Taloussanomat, 14.9.2007, Ivana Pariisin catwalkeille
  6. Ivana Helsinki valittiin Pariisin muotiviikon päänäytöksiin Helsingin Sanomat. 15. helmikuuta 2008.
  7. Paula Vilén: Suhonen pitää Ivana-haastetta julkisuustemppuna Yle.fi. Viitattu 17.9.2010.
  8. MTV3.fi Ivana Helsingin ja Ivana Trumpin raju riita ohi
  9. lähde: Designmuseon ennakkotiedote 16.1.2013
  10. Ivana Helsinki 15 - Matkalla kotiin -näyttely

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]