Ivan Kramskoi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ilja Repin, Ivan Kramskoi, 1882.

Ivan Nikolajevitš Kramskoi (ven. Иван Николаевич Крамской; 8. kesäkuuta (J: 27. toukokuuta) 1837 Ostrogožsk, Voronežin kuvernementti5. huhtikuuta (J: 24. maaliskuuta) 1887 Pietari) oli venäläinen taidemaalari ja taidekriitikko. Hän oli yksi tärkeimpiä venäläisen realismin edustajia.

Ivan Kramskoi opiskeli Pietarin Taideakatemiassa vuosina 1857–1863. Hän jätti akatemian ennenaikaisesti sen jälkeen, kun neljäntoista taiteilijan ryhmä esitti vastalauseen taidekoulun vanhoillisia opetusmetodeja vastaan (Neljäntoista vastalause).

Jätettyään Akatemian Kramskoi perusti Pietarin taiteilija-artellin, jonka johdossa myöhemmin oli. Tämän lisäksi hän oli Peredvižnikien perustajajäsen ja hän osallistui useisiin Vaeltajien näyttelyihin. Hänet nimitettiin vuonna 1869 Akatemian jäseneksi.

Hän jätti jälkeensä laajan kirjeenvaihdon, joka sisältää paljon tietoa ja kannanottoja estetiikasta sekä venäläisestä taidehistoriasta.

On täysin mahdollista, että ilman Kramskoita...ei olisi tapahtunut avointa uuden taidesuunnan vaatimista eikä olisi ollut uutta taidesuuntaakaan, sillä nuoret taiteilijat, jotka eivät olleet järjestäytyneitä ja joilla ei ollut vahvaa vakaumusta, saatikka sitten ohjelmaa, olisivat jääneet vaille huomiota ja vaikutusta, jatkuvasti väljähtyneen akateemisuuden nujertamina. Kramskoin äly ja energia yhdisti heidät, antoi heidän pyrkimyksilleen yhteisen, määrätyn päämäärän. (A. N. Benois, 1902)[1]

Ivan Kramskoin teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1800-luvun venäläiset mestarit, näyttelyjulkaisu, 1989


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ivan Kramskoi.