Ivan Jakovlev

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivan Jakovlev.

Ivan Jakovlevitš Jakovlev (ven. Ива́н Я́ковлевич Я́ковлев; 25. huhtikuuta 1848 nykyisen Tatarstanin Tetjušin piirin Koški-Novotimbajevon kylä – 23. lokakuuta 1930 Moskova) oli tšuvassilainen kansanvalistaja, kulttuurihenkilö ja kirjailija.

Ivan Jakovlev syntyi talonpojan perheeseen. Lukiossa opiskellessaan vuonna 1868 hän perusti Leninin isän Ilja Uljanovin tuella Simbirskiin tšuvassinkielisen koulun, josta myöhemmin tuli opettajaopisto ja tšuvassien kulttuurin keskus. Vuonna 1875 Jakovlev valmistui Kazanin yliopiston historiallis-kielitieteellisestä tiedekunnasta, minkä jälkeen hän toimi Kazanin piirin tšuvassinkielisten koulujen tarkastajana ja opettajaopiston johtajana. Hän edisti kansallisten koulujen perustamista ja kehitti niiden opetusmenetelmiä Konstantin Ušinskin oppien pohjalta.

1870-luvun alussa Jakovlev loi tšuvassia varten uuden kirjaimiston, laati aapisia ja oppikirjoja, joissa käytettiin laajasti suullisen kansanperinteen aineksia. Jakovlevin valistuskirjaset ja venäjästä tekemät käännökset edistivät tšuvassin kirjakielen kehitystä.

Tšuvassian pedagoginen yliopisto kantaa Ivan Jakovlevin nimeä. Koški-Novotimbajevossa, Uljanovskissa ja Tšeboksaryssa on hänelle omistetut museot.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bolšaja Sovetskaja Entsiklopedija, tom 30, s. 485. Moskva: Sovetskaja Entsiklopedija, 1978.