Iulia Campestris Babba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartta, jossa näkyy roomalainen Babban kaupunki

Iulia Campestris Babba on mauretanialainen kaupunki, jonka keisari Augustus loi roomalaiseksi siirtomaaksi noin 30 eKr. Sen sijaintia ei tällä hetkellä tiedetä, vaikka kirjallisuus vahvistaa sen olemassaolon.[1]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colonia Iulia Campestris Babba oli yksi kolmesta Mauretania Tingitanan[2] siirtokunnasta, jonka keisari Augustus perusti vuosina 33–25 eKr. Actiumin taistelun veteraaneille. Historioitsija Theodor Mommsenin mukaan lähes 10 000 legioonalaista asettui Lulia Valentia Banasaan, Lulia Constantia Zililiin ja Babbaan.lähde?

Babban kaupunki Mauritanian Tingitanassa sijaitsi luultavasti Lixusjoen (El Haratel) varrella tai sen lähellä; ja tehtiin siirtomaaksi Julius Caesarin kunniaksi, kuten sen nimi Iulia ilmaisi. Sitä kutsuttiin myös Campestrisiksi, koska kaupunki sijaitsi kaukana merestä.[3] Kaupungissa asuivat roomalaiset siirtolaiset ja heidän jälkeläisensä sekä roomalaisittuneet berberit.lähde?

Monet tutkijat ovat väitelleet Babban tarkasta sijainnista,[1] mutta yksi todennäköisistä mahdollisuuksista on, että Babba oli "Oppidum Novum". Historioitsija Euzennat uskookin, että "näissä olosuhteissa ei voida sulkea pois sitä, että se oli colonia Iulia, joka saattoi kadota toisen vuosisadan ongelmissa ennen kuin se syntyi uudelleen nimellä Oppidum novum". [4] Mutta jotkut tutkijat väittävät, että Babba voi olla vanha roomalainen "Tremulaen" ( Basra ) ja jopa Thamusidan kaupunki.lähde?

Iulia Campestris Babba oli luultavasti "Oppidum Novum" tällä roomalaisten morokon teiden kartalla.

Kaupunki hylättiin todennäköisesti 300-luvun lopulla keisari Diocletianuksen määräyksestä. Rooman hallinta kaupungissa luultavasti päättyi kolmannen vuosisadan kriisin kaaoksen jälkeen, kun Rooman valtakunta melkein hajosi, kun joukko kenraaleja kaappasi ja menetti vallan sisällissotien, palatsien vallankaappausten ja salamurhien kautta. Rooman valta romahti suuressa osassa Mauritaniaa, eikä se koskaan palannut. Vain pohjoisosa Mauretania Tingitanasta jäi roomalaisten hallintaan. Vuonna 285 jKr. Diocletianus järjesti uudelleen maakunnan jäljellä olevan osan säilyttääkseen vain Lixuksen, Tingisin ja Septemin (nykyisen Ceutan) välisen rannikkokaistaleen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Plinius and Babba
  2. Dictionnaire de l'Antiquité. 2005
  3. Encyclopedie berbere: Babba (in French)
  4. Euzennat M. Babba Iulia Campestris p.133

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Boube J. Ehdotus Babba Iulia Campestris Bull. Archéo. Maroc, t. 15, 1983–1984 (1986), s. 131–137.
  • Euzennat M. Babba Iulia Campestris, julkaisussa The Princeton Encyclopedia of Classical Sites, R. Stillwell éd., Princeton, 1976