Iturup

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iturup

Tulivuori Iturupilla

Muut nimet
Etorofu
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Merialue
Korkein kohta
Stokap, 1 634 m
Pinta-ala
3 139 km²
Väestö
Asukasluku
6 387
Suurin kaupunki
Asutuskeskukset
Kitovoje, Rybaki, Burevestnik, Gornoje, Gorjatšije Kljutši, Reidovo
Kartta

Iturup (ven. Итуруп, jap. 択捉, Etorofu) on saari Kuriilien saaristossa ja on Etelä-Kuriilien saarista suurin. Se on noin 200 km pitkä, 7–27 km leveä, ja sen pinta-ala on 3 139 km². Saarella sijaitsee Kurilskin kaupunki, jonka asukasluku on noin 2 200.

Iturupin saari kuuluu hallinnollisesti Venäjän Sahalinin alueeseen, mutta Japani vaatii sitä itselleen osaksi ns. Pohjoisia territorioita (Hoppō), joihin se katsoo kuuluvan myös Šikotanin, Kunaširin ja Habomai-saaret.

Iturup on Kuriilien saariketjun toinen saari Hokkaidōsta koilliseen ja se on ollut merenpinnan yläpuolella plioseenin alkupuolelta lähtien. Pleistoseenin lopun jäätiköitymisten aikaan merenpinta on ollut sen verran matalammalla, että Iturup, Kunašir, Šikotan, Habomai-saaret sekä muutamat läheiset pienet saaret ovat olleet maayhteydessä toisiinsa sekä Hokkaidōon. Pleistoseenin lopun jäätiköitymisten aikaan jäätiköt ovat yltäneet eteläisimmillään vain Iturupin keskiosiin, joten Iturupin eteläosa on voinut toimia refugiona alueen eliölajistolle. Nykyään Iturupin kasvilajisto on preboreaalista ja siellä kasvaa samantapaista lajistoa kuin Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.[1]

  1. Hummer, K. E. & Sabitov, A.: Strawberry Species of Iturup and Sakhalin Islands. HortScience, elokuu 2008, 43. vsk, s. 1623–1625. (englanniksi)
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.