Itkusalava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itkupaju[1]
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [2]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Pajukasvit Salicaceae
Suku: Pajut Salix
Laji: babylonica
Kaksiosainen nimi

Salix babylonica
L.

Katso myös

  Itkusalava Wikispeciesissä
  Itkusalava Commonsissa

Itkusalava eli itkupaju (Salix babylonica) on pajujen suvun puulaji, jota tavataan alun perin luonnonvaraisena Kiinassa ja Koreassa. Viljeltynä koristekasvina sitä kasvaa laajalti Euraasiassa. Lajista on kehitetty lukuisia lajikkeita ja risteymiä.

Itkusalava kasvaa suurimmillaan 18-metrikseksi puuksi, jonka rungon kaarna on harmaan musta ja uurteinen. Oksanhaarat ovat selvästi riippuvia. Lehdet ovat lähes suikean muotoisia, 9–16 senttimetriä pitkiä, lähes sileitä, sahalaitaisia ja pitkäkärkisiä.[3]

Pohjoismaissa viljellään koristepuina joitain itkusalavasta periytyviä risteymiä ja niiden lajikkeita. Muun muassa riippasalavaa eli kyynelsalavaa (Salix × pendulina), joka on itkusalavan ja silosalavan (Salix euxina) välinen risteymä ja riippasalavaa (Salix × sepulcralis), joka on itkusalavan ja valkosalavan (Salix alba) risteymä.[1] Suomessa menestyy ainakin kyynelsalava.[4]

  1. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 71. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. Barstow, M.: Salix babylonica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
  3. Flora of China: Salix babylonica (englanniksi)
  4. Hämet-Ahti, L., Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M., Suominen, J., Ulvinen, T., Uotila., P. & Väre, H. 2005: Lisäyksiä ja korjauksia Retkeilykasvion neljänteen painokseen – Lutukka 21: 41–85.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Itkusalavan riippuvia haaroja.
Itkusalava Claude Monet'n maalauksessa (1918).
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.