Italian–Etiopian sota (1895–1896)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Italian–Etiopian sota (1895–1896)
Päivämäärä:

18951896

Paikka:

Etiopia

Lopputulos:

Etiopian voitto

Osapuolet

Italia

Etiopia

Komentajat

Oreste Baratieri

Menelik II

Vahvuudet

20 000

100 000

Tappiot

10 000–15 000

7 000

Italian–Etiopian sota (18951896) oli Italian ja Etiopian (eli Abessinian) välinen sota, joka päättyi Italian tappioon. Etiopiasta tuli sodan seurauksena Liberian ohella ainut afrikkalainen valtio, jonka onnistui välttyä valloitukselta kolonialismin aikana.

Menelik II nousi Etiopian keisariksi Italian tuella vuonna 1889. Italia ja Etiopia solmivat Wuchalen sopimuksen, jolla italialaiset antoivat Eritrean Etiopialle sillä ehdolla, että Etiopiasta tulisi heidän protektoraattinsa. Osapuolille tuli kuitenkin allekirjoittamisen jälkeen erimielisyyksiä sen tarkoituksesta, sillä italiankielisessä versiossa ei lukenut samoja asioita kuin amharankielisessä. Italia päätti ratkaista ongelman invaasiolla luottaen Etiopian sisäiseen hajanaisuuteen.

Etiopialainen piirros Adowan taistelusta

Italialaiset aloittivat yhteenotot miehittämällä pienen alueen rajalta joulukuussa 1894. Tämän liikkeen tarkoituksena oli saada tigrayt ja amharat Italian puolelle. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan päinvastoin heidän keskuudessaan nousi italialaisvihamielinen patrioottinen mieliala. Menelik oli käyttänyt paljon aikaa modernien aseiden saamiseksi Englannista ja Ranskasta. Menelik saikin aseita, sillä Etiopia oli auttanut englantilaisia mahdisteja vastaan Sudanissa.

Ensimmäinen taistelu tammikuussa 1895 Coatitissa päättyi italialaisten voittoon, mutta seuraavan yhteenoton, Amba Alagen taistelun 7. joulukuuta, voittivat etiopialaiset. Italialaiset hyökkäsivät 1. maaliskuuta Adwan kaupungin liepeillä, mistä seurasi Adowan taistelu. Hyökkäykseen osallistui puolet Italian Itä-Afrikan joukoista eli noin 17 700 sotilasta. Etiopialaisten paljon suuremmat joukot (100 000 sotilasta) kuitenkin voittivat italialaiset ja 9 500–12 000 sotilasta kuoli. Etiopialaiset menettivät noin 3 000 sotilasta.

Menelik solmi Italian kanssa Addis Abeban rauhansopimuksen, jossa Italia tunnusti Etiopian itsenäisyyden ja Eritrean ja Etiopian rajat määriteltiin tarkasti. Iso-Britannia ja Ranska tunnustivat myös Etiopian riippumattomuuden. Italialaisten tappiot Adowan taistelussa olivat prosentuaalisesti pahemmat kuin missään muussa 1800-luvulla käydyssä taistelussa, jossa oli eurooppalainen valtio mukana.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]