Isopensaskyyhky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isopensaskyyhky
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kyyhkylinnut Columbiformes
Heimo: Kyyhkyt Columbidae
Suku: Pensaskyyhkyt Phaps
Laji: chalcoptera
Kaksiosainen nimi

Phaps chalcoptera
(Latham, 1790)

Katso myös

  Isopensaskyyhky Wikispeciesissä
  Isopensaskyyhky Commonsissa

Isopensaskyyhky (Phaps chalcoptera) on kyyhkyihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan laajalta alueelta Australiasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isopensaskyyhkynaaras

Isopensaskyyhky voi kasvaa 28–26 cm pitkäksi. Ruumiinrakenteeltaan lintu on tukeva. Lajin sukupuolet eroavat toisistaan ulkonäöltään. Isopensaskyyhkykoiraan otsa on kellertävänvalkoinen ja päälaen takaosa on punaruskeat. Silmäkulmajuova on valkoinen. Kurkku, kaula ja rinta ovat vaaleanpunaiset ja kaulansivut ovat sinertävänharmaat. Koiraan selkä ja siivet ovat ruskeat ja siivissä on pensaskyyhkyjen suvun lajeille tyypillisesti vihreänä tai kuparinruskeana kiiltelevä laikku. Vatsa on punertava. Isopensaskyyhkynaaras muistuttaa koirasta, mutta sen päälaki on harmaa ja rinta ja vatsa ovat harmaammat.[2][3][4][5]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isopensaskyyhkyä tavataan lähes koko Australiasta Tasmania ja läheiset saaret kuten Kengurusaari, King Island ja Flinders Island mukaan lukien. Se puuttuu ainoastaan tiettyjen rannikkoseutujen sademetsistä ja Australian keskiosan kuivimmilta alueilta. Linnun tyypillisintä elinympäristöä ovat metsät ja savannit, mutta niitä voidaan myös tavata kaupunkien pihoilta ja puutarhoista. Erityisesti isopensaskyyhky viihtyy pensaikoissa ja lähellä vesialueita. Ne liikkuvat yleensä pareittain tai pieninä ryhminä. Isopensaskyyhkyjen ravintoa ovat kasvien siemenet ja marjat, joskus myös selkärangattomat eläimet. Laji pesii ympäri vuoden ja pesinnän huippukausi on loppukeväästä ja alkukesästä. Isopensaskyyhky rakentaa risupesän pensaaseen ja naaras munii kaksi kellertävää munaa.[2][3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Phaps chalcoptera IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.12.2019. (englanniksi)
  2. a b Baptista, L.F., Trail, P.W., Horblit, H.M., Boesman, P. & Garcia, E.F.J.: Common Bronzewing (Phaps chalcoptera) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 12.12.2019. (englanniksi)
  3. a b David Gibbs: Pigeons and Doves, s. 298-300. Bloomsbury Publishing, 2010. ISBN 978-1-8734-0360-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 12.12.2019). (englanniksi)
  4. a b Joseph Forshaw: Pigeons and Doves in Australia, s. 96-108. Csiro Publishing, 2015. ISBN 978-0-6430-9633-2. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 12.12.2019). (englanniksi)
  5. a b Common Bronzewing Birds in Backyards. Viitattu 12.12.2019. (englanniksi)