Islanninsimpukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Islanninsimpukka
Arctica islandica.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nilviäiset Mollusca
Luokka: Simpukat Bivalvia
Alaluokka: Erilaishampaiset Heterodonta
Lahko: Venerida
Yläheimo: Arcticoidea
Heimo: Arcticidae
Newton, 1891 (1844)
Suku: Arctica
Schumacher, 1817
Laji: islandica
Kaksiosainen nimi

Arctica islandica
(Linnaeus, 1767)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Islanninsimpukka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Islanninsimpukka Commonsissa

Islanninsimpukka (Arctica islandica) on merenpohjan nilviäislaji, jonka hallussa on pitkäikäisimmän elävänä tavatun eläimen maailmanennätys.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islanninsimpukan muoto on pyöreähkö ja se kasvaa noin 13 sentin mittaiseksi.Kuori on epätavallisen paksu, kova ja painava. Nuorena kuori on oranssinruskea, vanhemmiten mustanruskea. Kovat kuoret säilyvät hyvin eläimen kuoltuakin ja niitä näkee yleisesti esimerkiksi Pohjanmeren ja Norjan rannikoille huuhtoutuneena; tumma pintakerros on tällöin usein kulunut pois. Toisaalta ne säilyvät fossiileina ja ovat siksi käyttökelpoisia muinaisilmasto-olojen jäljittämisessä.

Arctica islandica 1.jpg

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islanninsimpukka elää lauhkean ja viileän Pohjois-Atlantin rannikkovesissä vedenrajasta 400 metrin syvyyteen, kokonaan tai osittain pohjamutaan tai hiekkaan kaivautuneena. Sen elinalue Euroopassa ulottuu Lounais-Espanjasta Islantiin ja Vienanmerelle, ja se elää myös Itämeren lounaisosan syvänteissä. Pohjois-Amerikassa sitä tavataan Pohjois-Carolinasta Newfoundlandiin.

Taloudellinen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islanninsimpukkaa pyydetään kaupallisesti ihmisravinnoksi Pohjois-Amerikassa, muttei Euroopassa. Lihaa käytetään keitoissa ja kastikkeissa. Tärkein pyyntiväline on hydraulinen hara, joka vesisuihkulla irrottaa eläimet pohjasedimentistä. Vuosisaaliit 2000-luvulla ovat olleet alle 20 000 tonnia lihaa vuosittain, mikä on alle pyyntikiintiön.

Eläinkunnan ikäennätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islanninsimpukan kasvu on hidasta ja se elää poikkeuksellisen vanhaksi, jopa satoja vuosia. Simpukan ikä voidaan laskea sen kuoren kasvuvyöhykkeistä. Vuonna 2007 määritettiin tähän mennessä maailman todennetusti vanhimmaksi eläneen yksittäisen eläinyksilön ikä 405–410-vuotiaasta, Islannin vesiltä 80 metrin syvyydestä v. 2006 kerätystä islanninsimpukkayksilöstä, jonka elämä päättyi tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]