Isla de la Juventud

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isla de la Juventud
Sijainti
Isla de la Juventud
Kuuba
Saariryhmä
Korkein kohta
Loma La Cañada, 310 m
Pinta-ala
2 200 km²
Väestö
Asukasluku
84 751
Suurin kaupunki
Kartta

Isla de la Juventud (engl. Isle of Youth) on Kuubaan kuuluva saari Karibianmeressä. Pinta-alaltaan se on seitsemänneksi suurin Länsi-Intian saarista, ja vuoteen 1978 asti se tunnettiin nimellä Isla de Pinos (engl. Isle of Pines). Isla de la Juventud sijaitsee 50 kilometriä etelään Kuuban pääsaaresta ja sen pinta-ala on 2 200 km². Se on Kuuban keskushallinnon alainen erityishallintoalue, eikä kuulu mihinkään provinssiin.

Isla de la Juventud on suurin Canarreosin saaristoon kuuluvista saarista ja sen asukasluku on noin 85 000.lähde? Saaren suurin kaupunki ja samalla pääkaupunki on pohjoisessa sijaitseva Nueva Gerona. Vanhin ja toiseksi suurin kaupunki on sisämaassa sijaitseva Santa Fe.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitikuva saaresta

Saaren historiasta ennen Kolumbuksen aikaa tiedetään varsin vähän. Luolastosta läheltä Punta del Esten rantaa on löydetty 235 alkuasukkaiden tekemää kalliomaalausta. Eurooppalaisten tietoisuuteen saari tuli vuonna 1494 Kolumbuksen toisen löytöretken myötä. Kolumbus antoi saarelle nimen La Evangelista ja julisti sen Espanjan kruunun omaisuudeksi. Myöhemmin saari tunnettiin myös nimillä Isla de Cotorras (Papukaijasaari) ja Isla de Tesoros (Aarresaari). Jälkimmäinen nimitys juontanee juurensa alueen merirosvotoimintaan ja siitä kertovaan englantilaiseen kirjallisuuteen.lähde?

Espanjan ja Yhdysvaltain välisen sodassa kärsimänsä tappion ja Pariisin rauhansopimuksen nojalla Espanja luopui kaikista vaateistaan Kuubaan. Isla de la Juventudin asema jäi avoimeksi koska rauhansopimukseen liittyvä Plattin lisäys ja sen kuudes pykälä, joka määritti itsenäisen Kuuban rajat, ei säätänyt mitään saareen liittyen. Tämä johti aluevaateisiin sekä Yhdysvaltain että Kuuban taholta.[1] Vuonna 1907 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti tapauksen Pearcy vs. Staranahan yhteydessä, että kysymys saaren omistusoikeudesta ei ole juridinen, vaan poliittinen.

Vuonna 1904 laadittu Hay-Quesada sopimus, jonka Yhdysvaltain senaatti ratifioi 1925 joidenkin siirtokuntalaisten ja kauppiaiden vastustuksesta huolimatta, tunnusti saaren kuuluvan Kuuballe.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Isle of pines. New York Times, 16.11.1905. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]