Isabelle Adjani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isabelle Adjani
Adjani 2012.
Adjani 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt 27. kesäkuuta 1955 (ikä 64)
17. arrondissementti (Pariisi)
Aiheesta muualla
www.isabelleadjani.net
IMDb
Elonet

Isabelle Adjani (s. 27. kesäkuuta 1955) on ranskalainen näyttelijä.[1]

Hänellä on kaksi lasta, ensimmäinen avioliitosta ohjaaja Bruno Nuyttenin kanssa ja toinen suhteesta näyttelijä Daniel Day Lewisin kanssa. People-aikakauslehti on valinnut hänet yhdeksi maailman 50 kauneimmasta naisesta. Adjani on monikielinen ja hän näyttelee rooleja sekä ranskaksi, englanniksi että saksaksi. Hän on asunut Genevessä vuodesta 1996, jolloin hän muutti lapsineen faneilta ja medialta karkuun Pariisista.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adjani syntyi Gennevilliersin kunnassa, joka sijaitsee Pariisin suurkaupunkialueella. Hänen isänsä oli turkkilais-algerialainen ja äitinsä saksalainen. Hän aloitti näyttelemisen 12-vuotiaana ja esiintyi ensimmäisessä elokuvassaan 14-vuotiaana. 18-vuotiaana hän liittyi Ranskan valtionteatteriin, Comédie-Françaiseen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adjanin ensimmäinen suuri elokuvarooli oli vuonna 1974 Claude Pinoteaun elokuvassa La Gifle, joka nosti hänet ranskan suosituimpien näyttelijöiden joukkoon. Seuraavan vuonna hän esiintyi François Truffaut’n elokuvassa Adelen tarina (L’Histoire d’Adèle H.), josta hän sai Oscar-ehdokkuuden parhaana naisnäyttelijänä ja joka toi hänelle rooleja Hollywood-elokuvissa.

Useiden muiden 1970-luvun ranskalaisten naisnäyttelijöiden tapaan hän kokeili myös uraa laulajana Serge Gainsbourgin avustuksella. Vuonna 1983 hän levytti albumin, jolta single ”Pull Marine” nousi listaykköseksi Ranskassa.

Vuonna 1981 ja 1983 hän voitti César-palkinnon rooleistaan elokuvissa Possession ja L’été meurtrier. 1988 hän tuotti ja esitti pääosan ranskalaisesta kuvanveistäjästä Camille Claudelista kertovassa elokuvassa. Tästä elokuvasta hän sai kolmannen César-palkintonsa ja toisen Oscar-ehdokkuutensa. Elokuva oli myös ehdolla parhaan ulkomaisen elokuvan Oscariin. Ennätyksellisen neljännen César-palkintonsa hän sai elokuvasta Kuningatar Margot (1994).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pendergast, Sara & Tom (toim.): ”Adjani, Isabelle”, International Dictionary of Film and Filmmakers Volume 3 - Actors and Actresses, s. 5. Farmington Hills, Michigan, Yhdysvallat: St. James Press, 2000. ISBN 1-55862-452-X. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]