Isänmaallinen liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isänmaallinen puolue
Vaterländische union

Vaterländische Union Logo.svg

Perustettu 1918
Johto Jakob Büchel
Ideologia Liberaalikonservatismi
Eduskunta 12 / 25
Kotisivu vu-online.li

Isänmaallinen liitto (saks. Vaterländische Union, VU) on liberaali-konservatiivinen puolue ja toinen Liechtensteinin kahdesta suuresta puolueesta. Puolueella on 10 paikkaa 25-paikkaisilla maapäivillä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue perustettiin vuonna 1918 kristillis-sosiaalisena Liechtensteinin Kansanpuolueena (Liechtensteiner Volkspartei) . Vuonna 1936 se muodosti pienen ja voimakkaan kansallissosialistisen puolueen Liechtensteiner Heimatdienstin kanssa Isänmaallisen liiton (Vaterländische Union). Isänmaallinen liitto ja sitä edeltävä Kansanpuolue toimivat 1900-luvun alkupuolella Liechtensteinin poliittista ja sosiaalista reformia ajanavana puolueena. Puolue aluksi piti itseään työväenpuolueena, sittemmin demokraattisena kansan oikeistopuolueena. Puolue on ajanut sosiaalista tasa-arvoisuutta ja solidaarista yhteiskuntaa.

Puolue on ollut vallassa vuosina absoluuttisena enemmistönä 19701974, 19781993 ja 19932001. Vuoden 2005 vaaleissa Isänmaallinen liitto sai 10 paikkaa ja rikkoi Edistyksellisen kansanpuolueen absoluuttisen enemmistön. Puoluetta viisipaikkaisessa hallituksessa edustavat varapääministeri Klaus Tschütscher ja ministeri Hugo Quaderer.

Tunnettuja poliitikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]