Intian kommunistinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee puoluetta, jota ei tule sekoittaa Intian kommunistinen puolue (marxilainen) tai Intian kommunistinen puolue (maolainen) -puolueisiin
Intian kommunistisen puolueen lippu

Intian kommunistinen puolue (engl. Communist Party of India) on intialainen kommunistinen puolue. Vuoden 2004 parlamenttivaaleissa puolue sai 5 434 738 ääntä (1,4 %, 10 paikkaa).

Puolue on perustettu eri näkemysten mukaan vuonna 1920 tai 1925. CPI:n virallisen näkemyksen mukaan puolue on syntynyt vuonna 1925. Puolueen toiminta oli kielletty brittien siirtomaavallan aikana vuoteen 1941 asti. Intian itsenäistymisen alkuvaiheissa 1940-luvun lopulla CPI johti useita aseellisia kapinoita paikallisia feodaalihallitsijoita vastaan, mm. Keralassa, Tripurassa ja Telanganassa. Kapinoiden kukistamisen jälkeen puolue kuitenkin hylkäsi aseellisen taistelun ja suuntautui parlamentaariseen toimintaan. Vuoden 1957 vaaleissa CPI nousi suurimmaksi oppositiopuolueeksi ja Keralan osavaltion johtoon. 1960-luvun alkupuolella puolue hajosi ja eronnut osapuoli muodosti CPI(M):n.

Puolueen pääsihteeri on A.B. Bardhan. Puolue julkaisee New Age-lehteä. Puolueen nuorisojärjestö on All India Youth Federation.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Intian kommunistinen puolue.