Intian kommunistinen puolue (maolainen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Intian kommunistinen puolue (maolainen) (engl. Communist Party of India (Maoist), CPI(M)) on vuonna 2004 perustettu maolainen puolue, joka käy sissisotaa Intian hallitusta vastaan. Puolueen juuret ovat 1960-luvulla syntyneessä naxaliitti-liikkeessä. CPI(M) perustettiin loppuvuodesta 2004, kun kaksi aiemmin itsenäistä maolaisjärjestöä, Intian kommunistinen puolue (marxilais-leniniläinen) (People's War) (1980–2004) ja Maolainen kommunistinen keskus (1975–2004) yhdistyivät. Puolueen sotilasjärjestön (People's Liberation Guerrilla Army) riveissä on arvioitu olevan nykyisin noin 10 000 taistelijaa.

CPI(M):llä on toimintaa eri puolilla Intiaa. Vahvinta puolueen kannatus on Jharkhandissa, Andhra Pradeshissa ja Biharissa sekä Chhattisgarhissa, Maharashtrassa, Länsi-Bengalissa ja Orissassa. Puolue pitää hallussaan joitakin syrjäisiä alueita, joista käsin se pyrkii laajentamaan vallankumousta muualle Intiaan. Mao Zedongin oppeihin nojautuen CPI(M) pitää harjoittamaansa sotilaallista toimintaa "kansansotana". Intian hallitus pitää puoluetta terroristijärjestönä.

CPI(M) on Coordination Committee of Maoist Parties and Organizations of South Asia -yhteistyöelimen (CCOMPOSA) jäsen ja se tekee yhteistyötä kansainvälisen maolaisen Revolutionary Internationalist Movementin kanssa.

Kesäkuussa 2009 Intian hallitus määritteli maolaiskapinalliset virallisesti terroristeiksi. Samalla Intia kielsi kapinallisten järjestön avoimen toiminnan. Maolaiset eivät saa kokoontua tai kantaa aseita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]