Intian kommunistinen puolue (marxilainen)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CPI-M-flag.svg

Intian kommunistinen puolue (marxilainen) (engl. Communist Party of India (Marxist), CPM tai CPI(M)) on intialainen kommunistinen puolue.

Puolue on perustettu vuonna 1964 Intian kommunistisen puolueen (engl. Communist Party of India, CPI) jakautumisen seurauksena.

CPI(M) on suurin puolue Länsi-Bengalin, Tripuran ja Keralan osavaltioissa, joissa se johtaa osavaltiohallituksia. Vuoden 2004 parlamenttivaaleissa puolue sai 22 061 677 ääntä (5,7 %, 43 paikkaa). Intian parlamentin nykyinen puhemies, Somnath Chatterjee, on CPI(M):n edustaja.

Oman ilmoituksena mukaan CPI(M):llä on yli 800 000 jäsentä. Puolueen pääsihteeri on Prakash Karat. Puolueen nuorisojärjestö on Democratic Youth Federation of India.

Puolue julkaisee kahta valtakunnallista viikkolehteä: "People's Democracy" (englanniksi) ja "Lok Lehar" (hindiksi). Osavaltiotasolla puolue julkaisee viittä päivälehteä bengalin, malayalamin, tamilin ja telugun kielillä sekä lukuisia pienempiä julkaisuja.

CPI(M) synty liittyy Neuvostoliiton ja Kiinan kommunistipuolueiden välirikkoon 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa, jolloin CPI:n johto pääosin tuki Neuvostoliittoa. Suuri osa CPI:n aktiiveista kuitenkin erkani ja muodosti CPI(M):n, joka alkuvuosinaan tukeutui Kiinan kommunistiseen puolueeseen. 1967 Naxalbarissa Länsi-Bengalissa syntyneen talonpoikaiskapinan jälkeen maolainen radikaalisiipi, naxaliitit, erkani kuitenkin puolueesta ja CPI(M):n suhteet Kiinaan viilenivät.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons