Intian ja Pakistanin suhteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Intian ja Pakistanin suhteet ovat yleensä olleet jännittyneet historiallisista ja poliittisista syistä. Välillä maat ovat yrittäneet liennyttää välejään, välillä on ollut sotia ja pienempiä yhteenottoja. Perimmäinen syy maiden väliseen konfliktiin lienee erilaisissa uskonnoissa ja näitä hyödyntävässä politiikassa.

Kun Brittiläinen Intia itsenäistyi, se jakautui muslimienemmistöiseen Pakistaniin ja hinduenemmistöiseen Intiaan. Vuosina 1947-1948 käytiin Ensimmäinen Intian–Pakistanin sota. Tällöin muslimit ja hindut karkoittivat eriuskoisia toistensa alueilta tappaen joukoittain. Kashmirista syntyi kiistaa, kun Pakistanin ja Intian itsenäistyessä muslimienemmistöisen Kashmirin maharaja, joka oli itse hindu, päätti liittyä Intiaan.

Kun Pakistan pyrki valtaamaan Kashmirin, toinen sota puhkesi maiden välillä vuonna 1965. Kun vuonna 1971 Itä-Pakistan itsenäistyi Bangladeshiksi, syttyi kolmas sota,[1]

[1] [2]. Vuonna 1999 käytiin Kargilin alueella pieni rajasota. 2000- ja 2010-luvulla maiden välillä on ollut pieniä välikohtauksia, kun Pakistanista on tullut terroristeja Intian alueelle.

Intian ja Pakistanin välit kylmenivät vuoden 2006 ja vuoden 2008 Mumbain terrori-iskujen takia. Kashmirin alueen kapinointi vuonna 2016 lisäsi maiden välistä jännitettä. Kun islamistit tekivät vuonna 2019 terrori-iskun Kashmirissa, niin maiden välillä oli rajoitettu lyhyt aseellinen konflikti[3].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Archived Background Notes: India US Department of State. Viitattu 15.1.2013.
  2. Kashmirin konfliktin kronologia Global Finland. Viitattu 15.1.2013.
  3. Pakistan toteutti "rauhaneleensä" – luovutti kiinniottamansa lentäjän takaisin Intiaan Yle Uutiset. Viitattu 2.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.