Intian ja Japanin suhteet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
  Intia
  Japani

Intian ja Japanin väliset suhteet ovat perinteisesti olleet läheiset. Vuosisatojen ajan Intia ja Japani ovat tehneet yhteistyötä erityisesti buddhalaisuuden leviämisen seurauksena. Toisen maailmansodan aikana Japanin keisarillinen armeija auttoi Subhas Chandra Bosen johtamaa Intian kansallista armeijaa taistelussa Britannian joukkoja vastaan. Intia on suurin japanilaisen kehitysavun vastaanottaja.

Maiden väliset poliitiset suhteet ovat säilyneet läheisinä Intian itsenäistymisen jälkeen. Japanilaiset yritykset, kuten Sony, Toyota ja Honda ovat perustaneet tehtaita Intiaan ja Intian talouden kehittymisen myötä maasta on tullut merkittävä markkina-alue japanilaisille yrityksille. Japanilaiset yritykset olivat ensimmäisiä Intiaan sijoittaneita yrityksiä. Merkittävin Intiaan sijoittanut japanilainen yritys on autovalmistaja Suzuki, joka oli yksi osapuoli Intian suurimmassa autovalmistajassa Maruti Suzukissa.

Joulukuussa 2006 pääministeri Manmohan Singhin vierailu Japanissa huipentui yhteisen ystävyysjulistuksen allekirjoittamiseen. Japani on rahoittanut useita rakennusprojekteja Intiassa. Merkittävin projekti on ollut Delhin metro. Vuonna 2007 Japanin itsepuolustusvoimat osallistuivat Intian valtamerellä järjestettyyn sotaharjoitukseen, johon osallistui myös joukkoja Intiasta, Singaporesta ja Australiasta ja Yhdysvalloista.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:India–Japan relations
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.