Intiaanien taide

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Intiaanien taide on Amerikan intiiaaniheimojen keskuudessa tehtyä taidetta, jonka kehitys painottuu suurelta osin esikolumbiaanisiin intiaanikulttuureihin.

Olmeekkien kuvanveistossa näkyi heidän kosmologiset uskomukset. Mayojen hallitsijoiden palatseissa ja pyhäköissä oli piirtokirjoituksia, maalauksia ja stukkokorkokuvia. 700-luvulla ekr. Meksikossa Chipasissa Bonampakin valtakunnan viimeinen hallitsija teetätti seinämaalauksia, joissa on kuvattu muun muassa sotureita ja käskynhaltijoita. Asteekkien kuvanveistossa esiintyi jumalahahmoja, jotka muistuttivat ihmisiä tai eläimiä.

Inkavaltion aikana tehtiin pieniä ihmisiä tai eläimiä esittäviä veistoksia hauta- ja uhrilahjoiksi.

Taiteellista metallurgiaa esiintyi Andien kulttuurien alueella. Sicánin kulttuurin keskivaiheen ajalta on löydetty Huacan Zoron hautakammiosta metallisia koruja ja laattoja, joihin on kaiverrettu hallitsijan kuvia.[1]

Perun alueella Quimbayan kulttuurin aikana jalometalleista tehdyissä esineissä oli monia yksityiskohtia ja niiden ilmiasu oli monimutkainen. Ne olivat leveitä mutta kuitenkin siroja.

Moche-kulttuurin aikana pyhäköihin tehtiin seinämaalauksia ja palatsien ja temppelien seinillä pidettiin korkokuvia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sheena Coupe: Ihmisen suku, Mayoista maoreihin, s. 28, 47, 55, 76, 94-95, 103. Suomentanut Ritva Forslund, Eija Kämäräinen, Raimo Salminen, Juha Valste. WSOY, 1995. ISBN 951-0-18782-8.
  2. Maria Longhena, Walter Alva: Historialliset kulttuurit, Peru, s. 77, 91-92. Suomentanut Eija Kämäräinen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-32994-8.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]