Instanssi (ohjelmointi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Instanssi eli esiintymä eli ilmentymä on tietojenkäsittelytieteessä käytetty sana.

Tietokonegrafiikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonegrafiikassa instanssilla viitataan objekteihin kun samoja polygonimalleja käytetään useita kertoja.[1][2] Esimerkiksi sama teekannu voidaan näyttää 100 kertaa erilaisella paikalla ja asennolla (transformaatio), mutta käyttäen samaa geometriaa.[2]

Käyttöjärjestelmissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneohjelman instanssilla tarkoitetaan suoritettavaa ohjelmaa, joka on ladattu tietokoneen muistiin.[3]

Unixissa ohjelma on suoritettava tiedosto ja prosessi on ohjelman suorituksen instanssi.[4] Monia prosesseja voidaan suorittaa yhtä aikaa (moniajoksi kutsuttu ominaisuus) ja monia instansseja ohjelmasta voi esiintyä samaan aikaan järjestelmässä.[4]

Olio-ohjelmoinnissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olio-ohjelmoinnissa luokan edustajaa. Yhdestä luokasta voidaan luoda useita esiintymiä. Luokka määrittelee olion piirteet, sen sisältämät muuttujat ja metodit, esiintymä puolestaan antaa muuttujille arvot ja mahdollistaa metodien kutsumisen. Jos luokka on vaikkapa TuotteenVäri, siitä voitaisiin luoda esimerkiksi esiintymät sininen, punainen ja musta. Luokan määrittely voisi tässä tapauksessa kertoa, että TuotteenVärillä on RGB-väriarvon sisältävä muuttuja, mutta vasta luokan esiintymät antavat kyseiselle muuttujalle jonkun arvon.

Pääsääntöisesti ohjelmissa kutsutaan luotujen esiintymien metodeja, ei luokkien metodeja. Tähän on tosin poikkeuksia.

  1. PolyTransform: Deep Polygon Transformer for Instance Segmentation (PDF) openaccess.thecvf.com. Viitattu 10.6.2022. (englanniksi)
  2. a b Akeley, Feiner, Foley, Hughes, Van Dam, McGuire, Sklar: Computer Graphics Principles and Practive, s. 450. Third Edition. Addison-Wesley, 2014. ISBN 978-0-321-39952-6. (englanniksi)
  3. Instance Definition linfo.org. Viitattu 10.6.2022. (englanniksi)
  4. a b Bach, Maurice J.: The Design of the UNIX Operating System, s. 10. Prentice Hall, 1986. ISBN 0-13-201799-7.