Incal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Incal
Incal.jpg
Kustantaja Egmont Kustannus (Suomi)
Julkaisuaika 1981 - / 2008 - (Suomi)
Lehtien määrä 10+
Päähahmo(t) John DiFool
Kirjoittaja(t) Alejandro Jodorowsky
Kuvittaja(t) Moebius
Sarja: Incal
Edeltävä Incal: Edeltävien aikojen kirjat (2010)
Seuraava Le nouveau reve (2000)

Incal on Alejandro Jodorowskyn kirjoittama ja Moebiuksen ja muiden kuvittama science fiction -sarjakuvaromaani. Incal tapahtuu Jodorowskyn omassa fiktiivisessä universumissa "Jodoversessä". Alun perin albumit ovat ilmestyneet vuosina 1981-1989. Suomeksi Incalin julkaisi Egmont Kustannus vuonna 2008.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • John DiFool, on yksityisetsivä ja satunnainen henkivartija. DiFool ei ole kiinnostunut olemaan mikään sankari, hänellä on ailahteleva mieli ja hän epäilee itseään sekä haluaa vain elää mukavaa elämää, mieluiten juuri Animah'n kanssa. Hän pitää sikareista, "ouiskysta" (suom. uiski) ja gynoidi- prostituoiduista.
 • Deepo, on DiFoolin uskollinen ja hyväsydäminen "betonilokki", joka on yleensä DiFoolia fiksumpi ja aloitteliaampi. Tarinan alkupuolelle Valon Incal antaa sille puhekyvyn.
 • Animah ja Tanatah, sisarukset jotka vahtivat Valon ja Pimeyden Incaleita. Tanatah palkkasi Metaparonin tappamaan John Difoolin ja tuomaan takaisin hänen ruumiinsa ja Valon Incalin sen mukana. Animah, joka alun perin huolehti Valon Incalista, hallitsee myös psyykkisiä voimia. Tanatah on lisäksi Amok-nimisen kapinaryhmän johtaja.
 • Metaparoni, suurin kaikista Universumin palkkionmetsästäjistä, palkkasotureista ja taistelija-ässistä. Hän on Solunen adoptio-isä. Hänet lähetetään alun perin surmaamaan DiFool. Hän ei tehnyt sitä, vaan toi DiFoolin jäätyneessä muodossa tietäen, ettei Tanatah pitäisi omaa lupaustaan.
 • Solune (suomennoksessa Aurinkokuu) Androgyyni messias , joka on Metaparonin adoptiolapsi sekä Animah'n John DiFoolin biologinen lapsi. Animah'n tavoin Solunellakin on psyykkisiä voimia.
 • Kill Wolfhead (suom. Kill Koiranpää) on antropomorfinen susi-palkkasoturi Tanatah'n palveluksessa. Kantaa kaunaa DiFoolille, koska tämä ampui hänen korvanlehteensä reiän.

Juoni ja paikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa tuntemattomalta planeetalta Galaktista imperiumia hallinnoivan ihmiskunnan nimeämättömässä dystopisessa pääkaupungissa, jota kutsutaan puhekielessä kuilukaupungiksi. Bergit, jotka muistuttavat ulkonäöltään lähinnä höyhenettömiä lintuja, asuvat samassa galaksissa ja muodostavat toisen voimaliittoutuman. Valon Incal, joka on suunnattomia voimia sisältävä kristalli, ojennetaan DiFoolille kuolevan bergin viimeisenä tekona. Incalia tavoittelevat eri tavoitteisiin pyrkivät ryhmät ja henkilöt: Bergit, kuilukaupungin korruptoitunut ja dekadentti hallitus, Amok-kapinallisryhmä, Mustaa Incalia palvova Teknoveljeskunta ja Animah, joka oli Valon Incalin vartija.

Teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkeäsalpaavien avaruusvisioiden lisäksi Incal sisältää runsaasti toimintaa, absurdia huumoria, jännitystä ja satiiria. Incalin jokainen päähenkilö kuvaa yhtä Tarot-korttia; esimerkiksi John DiFool on selvästi Narri, englannin kielen "fool". (Narria seuraa pieni ystävällinen kumppani, kuten Deepo seuraa DiFoolia tämän matkalla.) Animah on tietysti Jungin Anima, feminiininen kuva miehen psyykeessä.

Laillinen status[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moebius ja Jodorowsky haastoivat Luc Bessonin oikeuteen sanoen tämän elokuvan Viides elementti plagioivan Incalia, mutta he hävisivät jutun.[1] Haastatelussa vuonna 2002 tanskalaiseen Strip!-lehteen Jodorowsky totesi olevansa ylpeä, että hänen työtään matkitaan.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Incal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Incal: Edeltävien aikojen kirjat

[2]

 1. L'Incal Noir ("Musta Incal") (1981)
 2. L'Incal Lumière ("Valon Incal") (1982)
 3. Ce qui est en bas ("Alinen maailma")(1984)
 4. Ce qui est en haut ("Ylinen maailma")(1985)
 5. La cinquième essence - Galaxie qui Songe ("Viides olomuoto: Uinuva Galaksi")(1988)
 6. La cinquième essence - La planète Difool ("Viides olomuoto: Planeetta DiFool")(1989)

Incal: Edeltävien aikojen kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3]

 1. Adieu le père (1988)
 2. Détective privé de "Classe R" (1990)
 3. Croot! (1991)
 4. Anarchopsychotiques (1992)
 5. Ouisky, SPV et homéoputes (1993)
 6. Suicide Allée (1995)


Incalin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Le nouveau reve (2000)

Lopullinen Incal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Les Quatre John Difool (2008)
 2. L'Androgyne Capricieux (ei vielä julkaistu)

Incal suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Incalia julkaistiin aikoinaan vain ensimmäinen osa. Kaikki kuusi osaa julkaistiin ranskalaiseen tapaan tehtynä yhtenä kirjana 2008.[2] Esiosa Incal: Edeltävien aikojen kirjat julkaistiin 2010.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Moebius perd son procès contre Besson ToutenBD.com. 28.5.2004. Arkistoitu 28.10.2014. Viitattu 20.1.2007. French
 2. a b c Kvaak.fi #Incal
 3. Kvaak.fi #Incal: Edeltävien aikojen kirjat

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]