Imandrajärvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Imandrajärvi, Imantero
Imandrajärvi, taustalla Hiipinätunturit
Imandrajärvi, taustalla Hiipinätunturit
Koordinaatit 67°50′N, 33°00′E
Sijainti Murmanskin alue
Valtio Venäjä
Pinta-ala 876 km²
Pinnankorkeus 127 m
Suurin syvyys 67 m
Laskujoki Nivajoki

Imandrajärvi[1] eli Imantero[2][3] (ven. Имандра, Imandra, pohjoissaameksi Avvir) on suuri järvi Murmanskin alueella Kuolan niemimaan länsiosassa. Järven kokonaispinta-ala on 876 neliökilometriä ja sen pinta nykyään 127 metrin korkeudella merenpinnasta. Se on Kuolan niemimaan suurin järvialue. Järvialueen vedet laskevat Nivajokea pitkin Vienanmeren Kantalahteen.

Imandra koostuu kolmesta jokseenkin erillisestä, salmien kautta yhteydessä olevasta osasta: pohjoisessa Iso-Imandra (Bolšaja Imandra eli Hibinskaja Imandra, 328 km²), keskellä Imandra (Ekostrovskaja Imandra, 351 km²), ja lännessä Akkalan Imandra (Babinskaja Imandra 133 km²). Lännestä Alempi- ja Ylempi Pirtjärvi laskevat vetensä Akkalan Imandraan.

Montšegorskin kaupunki sijaitsee Montšelahden rannalla järven luoteisosassa. Järven kaakkoisrannan tuntumassa sijaitsee Apatity, ja etelässä Poljarnyje Zori Nivajoen varrella pari kilometriä sen laskukohdasta alavirtaan.

Imandrajärven itärantaa kulee Muurmannin rata ja sen varrella on myös Imandra-niminen asemakylä. Järven länsipuolitse kulkee M18-valtatie. Muita järven rantapaikkakuntia ovat Afrikanda, Hiipinän asema, Tik-Guba ja Zašejek.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Imandra, ozero Eesti Keele Instituut, nimistötietokanta (wikipedian virallinen nimistölähde).
  2. Venäjän federaation paikannimiä. Oikeinkirjoitusopas. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006.
  3. Karjala Autoilijan tiekartta 1:800000, Genimap 2006