Ilves-Pallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilves-Pallo on vuonna 1974 perustettu suomalainen jalkapallojoukkue. Joukkue perustettiin sen jälkeen, kun Ilves-Kissat ja Tampereen Palloilijat joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin ja siirtyivät Ilves ry:n alaisuuteen. Ilves ry perusti kaksi joukkuetta, joista toinen oli Ilves-Pallo.

Ilves-Pallon syntyi sen jälkeen, kun Tampereen seudulla oli kahdeksan vuoden sisään yhdistetty moneen kertaan jalkapalloseuroja. Seuran juuret alkavat vuodesta 1966, kun Kalevan Pallo-Pojat (KalPo) yhdistettiin Tampellan Terään Tampellan kootessa tehdasjoukkuettaan. Uuden seuran nimeksi tuli Tampellan Pallo. Uusi seura yhdistettiin kuitenkin jo vuonna 1968 Tampereen Pallon (TaPa) kanssa, jolloin nimeksi vaihtui Tampellan Palloilijat.

Vuonna 1971 TPV oli menossa konkurssiin. Tampellan Palloilijat maksoi seuran velat ja seurat päätettiin yhdistää keskenään. Uuden seuran nimeksi tuli TaPa. Lopulta vuonna 1974 myös TaPa oli päätynyt talousvaikeuksiin[1], kun sitä rahoittanut Tampella halusi päästä joukkueesta eroon. Seura siirrettiin yhtä lailla talousvaikeuksissa olevan Ilves-Kissojen kanssa Ilves ry:n alaisuuteen. Syntyi kaksi joukkuetta, joista Ilves-Pallo siirtyi pelaamaan Kakkoseen TaPan sarjapaikalle.[2]

Ilves-Pallon synty

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1975 Tampereen jäähalliin kutsuttiin Ilves-Kissoista ja Tampellan Palloilijoista kaksi joukkueellista pelaajia, joista koottiin kaksi joukkuetta Ilves ry:n alaisuuteen. Ilveksen valmentajaksi tuli Raimo Vasama ja Ilves-Pallon Heikki Majanlahti Ilves-Kissoista. Myöhemmässä vaiheessa pelaajat jaettiin vielä Ykkösessä aloittavaan Ilvekseen ja Kakkosessa aloittavaan Ilves-Palloon.

Joukkueella ei ollut minkäänlaista johtokuntaa. Harjoitukset, pelien ajankohdat, kuljetukset, matkat vierasotteluihin ja muut käytännön järjestelyt hoiti Ilveksen toimisto. Toimisto sijaitsi entisessä Jäähovissaselvennä.

Talvikaudella joukkue harjoitteli jäähallin kentällä. Samaa kenttää käytti myös Ilves.lähde? Vasama teetti harjoituksissa jääkiekosta tuttuja kiertoharjoituksia. Kesäharjoitukset olivat puolestaan Tammelassa, jossa joukkueen käytössä oli Kalevanpuistokadun suuntaisesti ruoho- ja hiekkakenttä.[3]

Ensimmäisen kauden jälkeen Ilves-Pallo tippui niukasti Kolmoseen.

  1. 85-vuotiaan Ilveksen matka kohti lauantain juhlaottelua Ilvesedustus.fi | Edustusjoukkueiden yhteinen koti. 26.7.2016. Arkistoitu 28.8.2023. Viitattu 27.12.2023.
  2. Tampereen jalkapallohistoria on värikäs: mestaruuksia, rahapulaa ja fuusioita Aamulehti. 10.9.2019. Viitattu 8.12.2020. (vaatii tilauksen)
  3. Ilves-Pallon ensimmäisen valmentajan Heikki Majanlahden haastattelu 10.12.2019lähde tarkemmin?