Ilmaisin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuplakammio on isokokoinen hiukkasilmaisin. Kuvan kuplakammio sijaitsee CERNissä.

Ilmaisin eli detektori on laite, joka vastaanottaessaan fysikaalisen signaalin tuottaa jonkin mitattavissa olevan vasteen, kuten esimerkiksi sähkövirran.

Ilmaisin voi mitata esimerkiksi lämpötilaa, kosteutta, painetta, sähkömagneetista säteilyä tai hiukkasia. Arkipäiväisinä esimerkkeinä ilmaisimista voidaan mainita digitaalinen lämpömittari, liiketunnistin tai kameran valotuksen mittaus. Röntgenkuvauksessa tutkittavan henkilön läpi menevä röntgensäteily havaitaan röntgenilmaisimella.

Ilmaisin ja anturi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanoilla ilmaisin ja anturi tarkoitetaan toisinaan samaa asiaa. Toisaalta anturi voidaan käsittää ilmaisimeen kuuluvana yksittäisenä komponenttina. Yleensä puhutaan kuitenkin lämpötila-anturista tai lämpömittarista eikä lämpötilailmaisimesta. Sen sijaan valon ja muun sähkömagneettisen säteilyn yhteydessä käytetään pääsääntöisesti sanaa ilmaisin. Myöskään hiukkasfysiikan ilmaisimista ei yleensä käytetä sanaa anturi.

Ilmaisintyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säteilyn ilmaisimia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Hiukkasilmaisimet

Modulaation ilmaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joitakin signaalin modulaatiota purkavia elektronisia kytkentäjä nimitetään myös ilmaisimiksi: katso FM-modulaatio ja AM-modulaatio.

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.