Ikarus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee linja-automerkkiä. Kreikkalaisen mytologian henkilöstä kerrotaan artikkelissa Ikaros. Nimen ja sen muunnelmien muita merkityksiä on lueteltu sivuilla Ikaros (täsmennyssivu) ja Icarus.
HKL-Bussiliikenteen Ikarus E94F Vuosaaressa 2004.

Ikarus on unkarilainen linja-automerkki.

Ikarus-bussin historia alkaa vuodesta 1895, jolloin autontuotanto alkoi Budapestissa verstaassa nimeltä Uhri Imre Kovács- és Kocsigyártó Üzeme (suunnilleen Uhri Imren peltityö ja autonvalmistus). Vuonna 1913 yritys keskittyi autoihin ja jo ensimmäisessä maailmansodassa se keräsi suuret voitot. Kansainvälinen läpimurto ja sarjatuotanto alkoivat vuonna 1927, mutta vuoden 1929 pörssiromahdus lopetti toiminnan. Tuotanto jatkui alkaen 1935, ja toisen maailmansodan aikana oli jälleen täysi vauhti toiminnassa.

Varsinaisesti Ikarus on kuitenkin perustettu 1949 Uhri Imren tehtaan ja Ikarus-lentokoneteollisuuden yhdistyessä. Vuonna 1955 lähtien kehitettiin linja-automallit 620, 630 ja 31, joista tuli merkittäviä vientituotteita erityisesti Itä-Eurooppaan, Kiinaan, Burmaan sekä Egyptiin. Ikarus-mallit menestyivät Monacon autonäyttelyssä 1971, ja vuonna 1973 Ikarus oli linja-autojen valmistajana maailman neljänneksi suurin huolimatta ajoittaisesta raaka-ainepulasta. Neuvostoliiton hajoaminen ja Saksan jälleenyhdistyminen vähensivät tuotantoa arviolta kymmenen prosentin verran. Vuonna 1999 eteläeurooppalainen sijoittajayhtiö Irisbus osti Ikaruksen ja ajoi toiminnan alas 2004. Unkarilainen Gábor Széles osti Ikaruksen ja aikoo aloittaa matalalattiabussien tuotannon Unkarissa, Venäjällä ja Kiinassa.

Ikarus on edelleen yleinen linja-automerkki monissa entisissä itäblokin maissa ja Neuvostoliitossa, samoin Suomessa.

Lukuisiin itäblokin maihin ja Neuvostoliittoon Ikarus on valmistanut myös johdinautoja ja kaikki johdinautomallit pohjautuvat linja-automalleihin, joten johdinautorungot ovat linja-autorukoihin täysin identtisiä.

Ikaruksen valmistamia korimalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ikarus Bus.