Matalalattiabussi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Concordia-yhtiön Ikarus-matalalattiabussi numero #261 (MYF-389) linjalla h73 Helsingissä.

Matalalattiabussi on nimensä mukaisesti bussi, jonka lattia on erityisen matalalla, jotta vanhukset, liikuntarajoitteiset ja lastenvaunujen kanssa liikkuvat pääsevät helpommin ajoneuvoon ja sieltä pois. Bussissa on niiausominaisuus: sen ilmajousituksen painetta lasketaan, jolloin ovien puoleinen sivu laskeutuu alas. Näin se on mahdollisimman lähellä maan pintaa. Asiakkaan noustua bussiin alennettu sivu nousee normaaliasentoon. Bussin moottoritila on sijoitettu yleensä takaosaan.

Matalalattiabussien valmistuksen pioneeri oli saksalainen Neoplan.[1] Matalalattiabussien suosio taajamissa on kasvanut 2000-luvulla.

Matalalattiabussityyppejä ovat etumatala ja kokomatala. Etumatalassa bussissa lattia nousee keskivaiheilla niin, että takaovella katutasolle on yksi tai kaksi askelmaa. Kokomatalan bussin matalalattiaosuus jatkuu yhtä matalalla etuovelta takaovelle.[2]

  1. Rolland D. King: ”2”, Synthesis of Transit Practice 2 - Low-Floor Transit Buses. Washington, D.C.: National Academy Press, 1994. ISBN 0-309-05321-8. Onlinepubs.trb.org (pdf) (viitattu 16.3.2013). (englanniksi)
  2. http://www.hel.fi/static/hkr/helsinkikaikille/kirjasto/bussiraportti.htm (Luettu 16.3.2013)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä joukkoliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.