Matalalattiabussi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Concordia-yhtiön matalalattiabussi.

Matalalattiabussi on nimensä mukaisesti bussi, jonka lattia on matalalla. Tämä helpottaa vanhusten, liikuntarajoitteisten ja lastenvaunujen kanssa liikkuvien siirtymistä bussiin. Bussissa on niiausominaisuus: bussin ilmajousituksen painetta lasketaan, jolloin ovien puoleinen sivu laskeutuu alas. Näin se on mahdollisimman lähellä maan pintaa. Asiakkaan noustua bussiin alennettu sivu nousee normaaliasentoon. Bussin moottoritila on sijoitettu yleensä takaosaan.

Matalalattiabussien valmistuksen pioneeri oli saksalainen NEOPLAN.[1] Matalalattiabussien suosio taajamissa on kasvanut 2000-luvulla.

Matalalattiabusseja on etumatalia ja täysmatalia. Etumatalassa bussissa lattia nousee keskivaiheilla niin, että takaovella on katutasolle yksi kaksi askelmaa. Täysmatalan bussin matalalattiaosuus jatkuu yhtä matalalla etuovelta takaovelle.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rolland D. King: ”2”, Synthesis of Transit Practice 2 - Low-Floor Transit Buses. Washington, D.C.: National Academy Press, 1994. ISBN 0-309-05321-8. Onlinepubs.trb.org (pdf) (viitattu 16.3.2013). (englanniksi)
  2. http://www.hel.fi/static/hkr/helsinkikaikille/kirjasto/bussiraportti.htm (Luettu 16.3.2013)
Tämä joukkoliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.