Ihmissusi (vuoden 1941 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmissusi
The Wolf Man
Ohjaaja George Waggner
Käsikirjoittaja Curt Siodmak
Tuottaja George Waggner
Säveltäjä Charles Previn
Kuvaaja Joseph Valentine
Leikkaaja Ted J. Kent
Pääosat Lon Chaney, Jr.
Claude Rains
Warren William
Ralph Bellamy
Maria Ouspenskaya
Patric Knowles
Bela Lugosi
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Vudu
Ensi-ilta 12. joulukuuta 1941
Kesto 70 minuuttia
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti 180 000 dollaria (arvioitu)
Seuraaja Frankeinstein Meets the Wolf Man
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ihmissusi on vuonna 1941 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhuelokuva, jonka ohjasi ja tuotti George Waggner. Käsikirjoituksen teki Curt Siodmak. Sen pääosissa esiintyvät Lon Chaney, Jr., Claude Rains, Maria Ouspenskaya, Warren William, Ralph Bellamy, Patric Knowles ja Bela Lugosi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Larry Talbot (Lon Chaney, Jr.) saapuu lapsuutensa kotiin Llanwellyyn, Walesiin isänsä Sir John Talbotin (Claude Rains) luokse. Siellä hän kiinnostuu paikalliseen naiseen, Gwen Conliffeniin (Evelyn Ankers), kokeiltuaan kaukoputkea talon tornissa. Gwen pitää antiikkipuotia isänsä kanssa. Larry käy ostamassa kyseisestä puodista kävelykepin, hopeapäisen kepin, jossa Gwen kertoo olevan ihmissuden kuva. Hän selittää Larrylle sen olevan ihminen joka muuttuu sudeksi tiettyinä vuodenaikoina, ”kun ukonhattu kukkii”.

Jo samana iltana Larry yrittää pelastaa Gwenin ystävän pedolta, jonka hän uskoo olevan susi. Hän tappaa suden kävelykepillään, mutta susi ehtii purra häntä. Pian hän huomaa ettei susi ollutkaan mikään tavallinen susi, vaan ihmissusi ja hän on pureman johdosta itse muuttunut sellaiseksi. Mustalaisennustaja, Maleva (Maria Ouspenskaya), kertoo Larrylle, että eläin joka puri häntä oli itse asiassa hänen poikansa, Bela (Bela Lugosi) suden muodossa. Bela on ollut ihmissusi jo vuosia ja nyt ihmissudeksi muuttumisen kirous on siirtynyt Larrylle tämän tapettua Belan.

Loppujen lopuksi Larry yrittää tappaa Gwenin vaeltaessaan metsässä ihmissuden muodossa. Larryn isä on metsässä ja tappaa lopuksi Larryn tämän omalla hopeapäisellä kepillä, kun hän yrittää estää Larrya tappamasta Gweniä. Kun Larry kuolee hän muuttuu taas takaisin ihmiseksi. Larryn isä ei uskonut, että Larry voisi olla ihmissusi, joten tämä selviää hänelle vasta Larryn kuollessa.

Elokuva vaikutti paljon siihen millaisena ihmissusi usein esitetään nykypäivänä – eräänlaisena puoli-ihmisenä tai -sutena joka esimerkiksi liikkuu ajoittain kahdella jalalla pystyasennossa ja on luonnollista sutta huomattavasti suurikokoisempi. Elokuva hyödyntää kansantarinoiden traagista perinnettä loppuratkaisussaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lon Chaney, Jr.  Lawrence Talbot  
 Claude Rains  Sir John Talbot  
 Warren William  Dr. Lloyd  
 Ralph Bellamy  Colonel Montford  
 Maria Ouspenskaya  Maleva  
 Patric Knowles  Frank Andrews  
 Bela Lugosi  Bela  

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan uusintaversio on The Wolfman (2010).

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2005 elokuva Cursed sisältää useita viittauksia tähän elokuvaan.

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.