Ihmeellisistä kuulluista asioista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmeellisistä kuulluista asioista
Θαυμασια ἀκουσματα
Alkuperäisteos
Kirjailija Pseudo-Aristoteles
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre luonnontiede
Julkaistu ?
Aitous epäperäinen
Numerointi 830a–846b
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ihmeellisistä kuulluista asioista (m.kreik. Θαυμασια ἀκουσματα, Thaumasia akūsmata; lat. De mirabilibus auscultationibus) on Aristoteleen koottujen teosten laitokseen eli Corpus Aristotelicumiin kuuluva teos, joka ei kuitenkaan ole todellisuudessa Aristoteleen kirjoittama. Sen sisältö on kuitenkin ainakin suurimmaksi osaksi peräisin peripateettisesta koulukunnasta.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teoksen kirjoittaja luettelee erilaisia kuulemiaan asioita, jotka vaikuttavat enemmän tai vähemmän hämmästyttäviltä, ja joista osa on todenperäisempiä ja osa vaikuttaa enemmän legendoilta. Ne koskevat enimmäkseen eri eläinlajeja, kasveja ja luonnonilmiöitä. Asioita ei pyritä tutkimaan tai selittämään sen enempää. Suurin osa ”ihmeellisistä kuulluista asioista” alkaa sanoilla ”Kerrotaan, että” tms.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(7.) ”Ihmiset sanovat, että Egyptissä viklat lentävät krokotiilien suihin ja puhdistavat niiden hampaat, vetäen ulos niiden kuonoihin tarttuneita lihanpalasia, ja krokotiilit ovat hyvillään, eivätkä vahingoita niitä” (831a10–15).

(13.) ”Ihmiset sanovat, että tikaksi kutsuttu lintu kiipeää puihin kuin lisko, sekä riippuen että seisten oksilla. Sanotaan myös, että se syö toukkia puista, ja kaivautuu niin syvälle puihin toukkia etsiessään, että se jopa kaataa puita” (831b5–10).

(25.) ”Kerrotaan, että Gyaroksen saarella hiiret syövät rautaa” (832a20–25).

(29.) ”Sanotaan, että Kilikiassa on vesipyörre, johon upotetut tukehtuneet linnut ja muut eläimet heräävät jälleen henkiin” (832b5).

(66.) ”Sanotaan, että täplikäs lisko nahkansa luotuaan kääntyy ja nielee nahan kuten käärmeet, koska lääkärit etsivät näitä nahkoja, koska ne ovat hyödyllisiä niille jotka kärsivät epilepsiasta” (835a25–30).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Works of Aristotle. Toimittanut W. D. Ross M.A. Oxford, Clarendon Press, 1913.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aristotle: On Marvellous Things Heard. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume XIV: Minor Works. Loeb Classical Library 307. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99338-1. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]