Iguaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iguaani
Iguana iguana.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot Sauria
Heimo: Leguaanit Iguanidae
Suku: Iguana
Laji: iguana
Kaksiosainen nimi

Iguana iguana
Linnaeus, 1758[1]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Iguaani Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Iguaani Commonsissa

Iguaani (Iguana iguana) eli vihreä leguaani on suurikokoinen leguaani. Iguaaneja pidetään myös lemmikkieläiminä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iguaanin poikaset ovat silmiinpistävän kirkkaan vihreitä, mutta eläimen värit haalistuvat ajan kanssa ja aikuisena iguaanin väritys on rusehtavan harmaa ja kellertävä, päästä jopa turkoosi ja sen hännässä on poikittaisia tummia raitoja. Kynnet ovat pitkät ja terävät. Iguaanilla on voimakasrakenteinen pää, alaleuan suomut ovat suuria ja sillä on alaleuassaan selvästi erottuva suuri pyöreä suomu, selässä on harja ja leuassa kaulalappu. Täysikasvuinen naaras on yleensä noin 90–110 cm:n ja koiras 130–150 cm:n pituinen. Iguaanin pituudesta suurin osa on häntää, eikä ruumiin pituudeksi tällöin jää kuin 30–40 cm.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levinneisyys

Luonnossa iguaania tavataan Etelä-Amerikan sademetsistä ja savanneilta veden läheisyydestä. Esimerkiksi Grand Caymanilla iguaanit ovat levittäytyneet laajasti ihmisasutuksen tuntumaan, missä ne uhkaavat pihojen ja puutarhojen istutuksia.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iguaanit ovat päiväaktiivinen laji. Iguaaneilla on tapana makailla puiden oksistossa joen yläpuolella ja vaaran uhatessa ne pudottautuvat veteen ja pakenevat uimalla. Toinen iguaanin puolustuskeino on sen häntä, jolla se läimäyttää tarvittaessa uhkaajaansa. Iguaani kykenee myös monien muiden liskojen tavoin irrottamaan häntänsä jos siihen tartutaan. Irrotetun hännän tilalle kasvaa uusi, vaikkakin regeneraatio kestää yleensä useita vuosia ja jää useimmiten vialliseksi verrattuna koskemattomaan häntään.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iguaanit ovat kasvinsyöjiä. Niiden ruokavalio koostuu pääasiassa lehdistä. Iguaanien ruokavalioon eivät kuulu hyönteiset eikä mikään muu eläinproteiineista koostuva ravinto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Iguana iguana (TSN 173930) itis.gov. Viitattu 3.7.2012. (englanniksi)