Idänrusokerttu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Idänrusokerttu
Western Subalpine Warbler Sylvia inornata, Aiguamolls de l'Empordà.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Kertut Sylviidae
Suku: Pensaskertut Curruca
Laji: cantillans
Kaksiosainen nimi

Curruca cantillans
(Pallas, 1764)

Synonyymit

Sylvia cantillans

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Idänrusokerttu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Idänrusokerttu Commonsissa

Idänrusokerttu (Curruca cantillans) eli aiemmalta nimeltään rusorintakerttu on kerttujen heimoon kuuluva pieni varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 12 cm, paino 11 g ja siipien kärkiväli 15–19 cm. Juhlapukuinen koiras on päältä siniharmaa, kurkusta, kupeilta ja rinnasta punertava sekä vatsasta valkoinen. Sillä on punainen silmä ja valkoinen viiksijuova. Naaras on harmaapäinen, rinnassa on punertava sävy ja silmän ympärillä on vaalea rengas. Nuori lintu muistuttaa nuorta pensaskerttua, mutta siipien ruskea väri ei ole punertavaa. Naaras ja nuori lintu vaikea erottaa kaspiankertusta. Ääni on hernekerttumainen naksaus. Laulu hermostuneen kuuloista liverrystä.

Aiemmin rusorintakerttu (Sylvia cantillans) jaettiin kolmeen alalajiin , joista euroopassa tavataan 2 alalajia, läntinen cantillans ja itäinen albistriata. Luoteis-Afrikassa lisäksi inornata. Nykyään nämä on jaettu omiksi lajeikseen idänrusokerttu (Curruca cantillans), lännenrusokerttu (Curruca inornata) ja rätinärusokerttu (Curruca subalpina)

Vanhoilla idänruseokertuilla on täydellinen sulkasato kesällä, ja sekä vanhoilla että nuorilla osittainen sulkasato talvehtimisalueilla.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Eurooppa sekä Pohjois-Afrikka. Euroopassa pesii 1,5–2,7 miljoonaa paria, joista yli puolet Espanjassa. Muuttolintu, joka talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Suomessa tavataan satunnaisesti muutolla harhautuneita yksilöitä. Tavattu Suomessa ainakin 24 kertaa (viimeisimmät 13.4.2010 Helsingin Viikissä sekä 28.4.2013 Espoon Lukupurossa), ensihavainto Helsingissä 26.5.1968. Vain yksi syyshavainto: 26.9.1988–9.10.1988 Luvian Säpissä vanha lintu, joka rengastettiin.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesimäympäristö voi olla mitä moninaisimmissa kuivissa pensaikko- ja avoimissa metsähabitaateissa.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curruca cantillans

Pesä sijaitsee matalalla pensaassa tai pienessä puussa, 30–150 cm maanpinnan yläpuolella. Munia on 3–5, joita molemmat puolisot hautovat 11–12 päivää. Pesäpoikasaika on 11–12 päivää.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyönteissyöjä. Syksyllä myös marjat ja hedelmät.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Curruca cantillans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.12.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]